DieselPartikelFilter

Van TDI Wiki

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoek
Versie op 19 aug 2015 09:44 (bewerk)
Speek (Talk | bijdragen)

← Vorige wijziging
Versie op 19 aug 2015 11:56 (bewerk) (ongedaan maken)
Speek (Talk | bijdragen)

Volgende wijziging →
Regel 1: Regel 1:
[http://www.myturbodiesel.com/1000q/DPF-Adblue-FAQ-VW-Audi.htm Basis leesvoer] [http://www.myturbodiesel.com/1000q/DPF-Adblue-FAQ-VW-Audi.htm Basis leesvoer]
-<p style="margin-top: 20px; margin-bottom: 20px"><big><b>Het DPF roetfilter</b></big></p>+ <p style="margin-left: 5px; margin-right: 5px; margin-top: 7px; margin-bottom: 7px"><b>Inleiding</b>&nbsp;&nbsp;&nbsp;
- + Bij onvolledige verbranding van diesel ontstaat roet. Die roetdeeltjes, de zogenaamde fijnstof, zijn ongezond.
-<p style="margin-top: 20px; margin-bottom: 20px"><b>Inleiding</b><br>+ Daarom doen motoren-ontwikkelaars hun uiterste best om de diesel zoveel mogelijk te verbranden zonder roetvorming.
-Bij onvolledige verbranding van diesel ontstaat roet. Die roetdeeltjes, de zogenaamde fijnstof, zijn ongezond.+ Dat doen ze o.a. door de dieselbrandstof optimaal te vermengen met de aangezogen lucht.
-Daarom doen motoren-ontwikkelaars hun uiterste best om de diesel zoveel mogelijk te verbranden zonder roetvorming.+ Dat wordt o.a. bereikt door de ingespoten diesel zo goed mogelijk te vernevelen (het commonrail principe is daar goed in) en ook door de aangezogen lucht al wervelend de verbrandingskamer in te zuigen.
-Dat doen ze o.a. door de dieselbrandstof optimaal te vermengen met de aangezogen lucht.+ </p>
-Dat wordt o.a. bereikt door de ingespoten diesel zo goed mogelijk te vernevelen (het commonrail principe is daar goed in) en ook door de aangezogen lucht al wervelend de verbrandingskamer in te zuigen.+ <p style="margin-left: 5px; margin-right: 5px; margin-top: 7px; margin-bottom: 7px"><b>DPF</b>&nbsp;&nbsp;&nbsp;
-</p>+ En ondanks alle inspanningen lukt het maar niet de roet en dus het fijnstof uit te bannen.
- + Daarom is het DPF bedacht (Diesel Partikel Filter), ook roetfilter genaamd.
-<p style="margin-top: 20px; margin-bottom: 20px"><b>DPF</b><br>+ Het DPF is een mechanisch filter wat de roetdeeltjes en fijnstof vasthoudt terwijl de uitlaatgassen wel door kunnen stromen.
-En ondanks alle inspanningen lukt het maar niet de roet en dus het fijnstof uit te bannen.+ Het DPF is in staat de uitlaatgassen tot 99.9% te ontdoen van de vervuiling.
-Daarom is het DPF bedacht (Diesel Partikel Filter), ook roetfilter genaamd.+ </p>
-Het DPF is een mechanisch filter wat de roetdeeltjes en fijnstof vasthoudt terwijl de uitlaatgassen wel door kunnen stromen.+ <p style="margin-left: 5px; margin-right: 5px; margin-top: 7px; margin-bottom: 7px"><b>Regenereren</b>&nbsp;&nbsp;&nbsp;
-Het DPF is in staat de uitlaatgassen tot 99.9% te ontdoen van de vervuiling.+ Het roetfilter raakt echter op een gegeven moment verzadigd en zal gereinigd moeten worden.
-</p>+ Dit reinigen noemt men regenereren. Het regeneratieproces is een procedure welke door het motormanagement systeem zelf geregeld wordt.
- + Daarvoor is in de ECU een strategie aanwezig die o.a. gebruikt maakt van een aantal sensoren.
-<p style="margin-top: 20px; margin-bottom: 20px"><b>Regenereren</b><br>+ De bekendste daarvan zijn de <a class="fuchsia" href='vag-com_uitlaatgastemperatuur.html'>uitlaatgastemperatuur</a>
-Het roetfilter raakt echter op een gegeven moment verzadigd en zal gereinigd moeten worden.+ voor en achter de DPF en de <a class="fuchsia" href='vag-com_uitlaatgasdruk.html'>uitlaatgasdruk</a>.
-Dit reinigen noemt men regenereren. Het regeneratieproces is een procedure welke door het motormanagement systeem zelf geregeld wordt.+ Tijdens het regenereren wordt er extra dieselbrandstof ingespoten tijdens elke uitlaatslag waardoor het DPF op een dusdanige temperatuur wordt gebracht (600-750 &deg;C)
-Daarvoor is in de ECU een strategie aanwezig die o.a. gebruikt maakt van een aantal sensoren.+ dat de aanwezige roet alsnog wordt verbrand. Vandaar dat tijdens een regeneratie het brandstofverbruik 30-40% hoger ligt.
-De bekendste daarvan zijn de temperatuursensor voor en achter de DPF en de drukverschilsensor.+ Een 'gewoon' regeneratieproces duurt gemiddeld 10 minuten.
-Tijdens het regenereren wordt het DPF op een dusdanige temperatuur gebracht dat de aanwezige roet alsnog wordt verbrand.+ </p>
-Dit moet gebeuren bij een temperatuur tussen 600 en 750 graden celcius.+ <p style="margin-left: 5px; margin-right: 5px; margin-top: 7px; margin-bottom: 7px"><b>Hoe vaak wordt er geregenereerd</b>&nbsp;&nbsp;&nbsp;
-Deze hoge temperatuur wordt bereikt door tijdens het normale functioneren van de motor een kleine beetje dieselbrandstof tijdens de uitlaatslag te injecteren.+ De rijomstandigheden erg bepalend. Veel stadsverkeer zal resulteren in vaker regenereren.
-Vandaar dat tijdens een regeneratie het brandstofverbruik een stuk hoger ligt.+ Veel rustig gereden snelweg-kilometers resulteert in minder vaak regenereren.
-Deze brandstof verbrandt mee en doet de uitlaatgastemperaturen flink stijgen.+ Zware last trekken (caravan), dan zal er vaker worden geregenereerd.
-Een 'gewoon' regeneratieproces duurt gemiddeld 10 minuten.+ Gemiddeld (wat is dat?) genomen zal een DPF regenerenen iedere 400 tot 1200 km.
-</p>+ </p>
- + <p style="margin-left: 5px; margin-right: 5px; margin-top: 7px; margin-bottom: 7px"><b>Kun je dat regenereren zien of merken</b>&nbsp;&nbsp;&nbsp;
-<p style="margin-top: 20px; margin-bottom: 20px"><b>Hoe vaak wordt er geregenereerd</b><br>+ Helaas, dat kun je slecht zien of merken.
-De rijomstandigheden erg bepalend. Veel stadsverkeer zal resulteren in vaker regenereren.+ Er zijn een paar aanknopingspunten, maar dan moet je wel je auto goed kennen.
-Veel rustig gereden snelweg-kilometers resulteert in minder vaak regenereren.+ Het brandstofverbruik is tijdens het regenereren 30-40% hoger dan normaal.
-Zware last trekken (caravan), dan zal er vaker worden geregenereerd.+ De turbodruk reageert iets anders dan normaal en het uitlaatgeluid kan net iets anders zijn.
-Gemiddeld (wat is dat?) genomen zal een DPF regenerenen iedere 400 tot 1200 km.+ Buiten de auto is het misschien te merken aan de zeer hete uitlaatgassen en soms ruik je een brandlucht van de uitlaatrubbers.
-</p>+ Sommigen melden dat het toerental iets hoger is en de koelvinnen volop staan te blazen.
- + </p>
-<p style="margin-top: 20px; margin-bottom: 20px"><b>Kun je dat regenereren zien of merken</b><br>+ <p style="margin-left: 5px; margin-right: 5px; margin-top: 7px; margin-bottom: 7px"><b>Regeneratie wordt onderbroken</b>&nbsp;&nbsp;&nbsp;
-Helaas, dat kun je slecht zien of merken.+ Omdat je slecht kunt ontdekken of de auto aan het regenereren is wordt een regeneratie natuurlijk wel eens door de bestuurder onderbroken.
-Er zijn een paar aanknopingspunten, maar dan moet je wel je auto goed kennen.+ Dat is geen probleem. De regeneratie wordt in de volgende rit hervat.
-Het brandstofverbruik is tijdens het regenereren 30-40% hoger dan normaal.+ Wanneer een regeneratieproces een aantal malen (6 ?) achter elkaar wordt onderbroken dan zal de ECU een foutmelding geven met de boodschap de dealer te bezoeken.
-De turbodruk reageert iets anders dan normaal en het uitlaatgeluid kan net iets anders zijn.+ Deze dient dan een geforceerde regeneratie uit te voeren.
-Buiten de auto is het misschien te merken aan de zeer hete uitlaatgassen en soms ruik je een brandlucht van de uitlaatrubbers.+ </p>
-Sommigen melden dat het toerental iets hoger is en de koelvinnen volop staan te blazen.+ <p style="margin-left: 5px; margin-right: 5px; margin-top: 7px; margin-bottom: 7px"><b>DPF vol met as</b>&nbsp;&nbsp;&nbsp;
-</p>+ Tijdens elke regeneratie wordt het roet verbrand maar er blijven as-resten achter.
- + Die as-resten hopen zich op en na verloop van tijd (175.000 - 250.000 km) zit het DPF vol met as-resten.
-<p style="margin-top: 20px; margin-bottom: 20px"><b>Regeneratie wordt onderbroken</b><br>+ Het DPF zal dan de fout geven dat hij niet meer kan regenereren.
-Omdat je slecht kunt ontdekken of de auto aan het regenereren is wordt een regeneratie natuurlijk wel eens door de bestuurder onderbroken.+ Dat is niet alleen bij VAG-auto's, maar bij alle merken.
-Dat is geen probleem. De regeneratie wordt in de volgende rit hervat.+ Het maakt niet uit of een een rustige rijder bent of een snelle.
-Wanneer een regeneratieproces een aantal malen (6 ?) achter elkaar wordt onderbroken dan zal de ECU een foutmelding geven met de boodschap de dealer te bezoeken.+ Je hebt dan twee mogelijkheden: 1) een nieuwe DPF plaatsen (die kan weer 200.000 km mee), 2) het DPF laten reinigen, maar dan zit ie 1000.000 km later weer vol.
-Deze dient dan een geforceerde regeneratie uit te voeren.+ </p>
-</p>+ <p style="margin-left: 5px; margin-right: 5px; margin-top: 7px; margin-bottom: 7px"><b>DPF verwijderen</b>&nbsp;&nbsp;&nbsp;
- + Dat kan, en de fouten die dan in het motormanagement systeem ontstaan kunnen worden weggeschreven door een tuner.
-<p style="margin-top: 20px; margin-bottom: 20px"><b>DPF vol met as</b><br>+ Maar je kunt je afvragen of dat etisch verantwoord is omdat de uitstoot van roetdeeltjes gigantisch toeneemt.
-Tijdens elke regeneratie wordt het roet verbrand maar er blijven as-resten achter.+ En de auto zal misschien/waarschijnlijk weer zichtbaar gaan roeten en weer als een diesel gaat stinken.
-Die as-resten hopen zich op en na verloop van tijd (175.000 - 250.000 km) zit het DPF vol met as-resten.+ Bovendien, zoals het er nu naar uitziet, zullen de APK eisen in 2016/2017 veranderen.
-Je hebt dan twee mogelijkheden: 1) een nieuwe DPF plaatsen, 2) het DPF laten reinigen, maar dan zit ie 1000.000 km later weer vol.+ </p>
-</p>+ <p style="margin-left: 5px; margin-right: 5px; margin-top: 7px; margin-bottom: 7px"><b>Inhouden - aarzelen</b>&nbsp;&nbsp;&nbsp;
- + Opmerkelijk feit bij een TDI met een DPF:&nbsp;&nbsp;bij het accelereren met kwart of halfgas vanuit lage toeren reageert de auto pas na een seconde of twee,
-<p style="margin-top: 20px; margin-bottom: 20px"><b>DPF verwijderen</b><br>+ het lijkt op inhouden / aarzelen. Bij een auto met een roetfilter is dat normaal.
-Dat kan, en de fouten die dan in het motormanagement systeem ontstaan kunnen worden weggeschreven door een tuner.+ Dat komt omdat de inspuiting pas omhoog mag van het motormanagement als de turbo is opgespoeld, om zo min mogelijk roet te produceren.
-Maar je kunt je afvragen of dat etisch verantwoord is omdat de uitstoot van roetdeeltjes gigantisch toeneemt.+ </p>
-En de auto zal misschien/waarschijnlijk weer zichtbaar gaan roeten en weer als een diesel gaat stinken.+ <p style="margin-left: 5px; margin-right: 5px; margin-top: 7px; margin-bottom: 0px"><font color='red'><b>Let op</b></font>
-Bovendien, zoals het er nu naar uitziet, zullen de APK eisen in 2016/2017 veranderen.+ <ul style="margin-top: 0px; margin-bottom: 0px" type='circle'>
-</p>+ <li>als er fouten aanwezig zijn in het DPF, of in onderdelen die met het DPF te maken hebben, dan lukt het regenereren niet</li>
 + <li>negeer fouten in het DPF niet, want anders loopt het DPF na verloop van tijd onherstelbare schade op</li>
 + <li>als er fouten zijn betreffende het DPF en regenereren lukt niet (bv. omdat de DPF-load te hoog is), gooi dan eens een paar flesjes &quot;Fort&eacute; DPF Cleaner and Regenerator&quot; in de brandstoftank, dat reinigt het roetfilter en maakt een snellere en meer volledige regeneratie van het roetfilter mogelijk</li>
 + </ul>
 + </p>
 + <p style="margin-left: 5px; margin-right: 5px; margin-top: 7px; margin-bottom: 7px"><b>Meer info</b>&nbsp;&nbsp;&nbsp;
 + <a class="fuchsia" href='http://www.myturbodiesel.com/1000q/DPF-Adblue-FAQ-VW-Audi.htm' target='_blank'>Engelstalig</a>&nbsp;&nbsp;&nbsp;
 + <a class="fuchsia" href='http://nl.wikipedia.org/wiki/Roetfilter' target='_blank'>Nederlandstalig</a>&nbsp;&nbsp;&nbsp;
 + <a class="fuchsia" href='http://www.buchli.nl/content.php?l=0&p=2&id=193' target='_blank'>Nederlandstalig</a>&nbsp;&nbsp;&nbsp;
 + <a class="fuchsia" href='vag-com_procedures.html#dpf'>nood-regeneratie</a>
 + </p>

Versie op 19 aug 2015 11:56

Basis leesvoer

Inleiding    Bij onvolledige verbranding van diesel ontstaat roet. Die roetdeeltjes, de zogenaamde fijnstof, zijn ongezond. Daarom doen motoren-ontwikkelaars hun uiterste best om de diesel zoveel mogelijk te verbranden zonder roetvorming. Dat doen ze o.a. door de dieselbrandstof optimaal te vermengen met de aangezogen lucht. Dat wordt o.a. bereikt door de ingespoten diesel zo goed mogelijk te vernevelen (het commonrail principe is daar goed in) en ook door de aangezogen lucht al wervelend de verbrandingskamer in te zuigen.

DPF    En ondanks alle inspanningen lukt het maar niet de roet en dus het fijnstof uit te bannen. Daarom is het DPF bedacht (Diesel Partikel Filter), ook roetfilter genaamd. Het DPF is een mechanisch filter wat de roetdeeltjes en fijnstof vasthoudt terwijl de uitlaatgassen wel door kunnen stromen. Het DPF is in staat de uitlaatgassen tot 99.9% te ontdoen van de vervuiling.

Regenereren    Het roetfilter raakt echter op een gegeven moment verzadigd en zal gereinigd moeten worden. Dit reinigen noemt men regenereren. Het regeneratieproces is een procedure welke door het motormanagement systeem zelf geregeld wordt. Daarvoor is in de ECU een strategie aanwezig die o.a. gebruikt maakt van een aantal sensoren. De bekendste daarvan zijn de <a class="fuchsia" href='vag-com_uitlaatgastemperatuur.html'>uitlaatgastemperatuur</a> voor en achter de DPF en de <a class="fuchsia" href='vag-com_uitlaatgasdruk.html'>uitlaatgasdruk</a>. Tijdens het regenereren wordt er extra dieselbrandstof ingespoten tijdens elke uitlaatslag waardoor het DPF op een dusdanige temperatuur wordt gebracht (600-750 °C) dat de aanwezige roet alsnog wordt verbrand. Vandaar dat tijdens een regeneratie het brandstofverbruik 30-40% hoger ligt. Een 'gewoon' regeneratieproces duurt gemiddeld 10 minuten.

Hoe vaak wordt er geregenereerd    De rijomstandigheden erg bepalend. Veel stadsverkeer zal resulteren in vaker regenereren. Veel rustig gereden snelweg-kilometers resulteert in minder vaak regenereren. Zware last trekken (caravan), dan zal er vaker worden geregenereerd. Gemiddeld (wat is dat?) genomen zal een DPF regenerenen iedere 400 tot 1200 km.

Kun je dat regenereren zien of merken    Helaas, dat kun je slecht zien of merken. Er zijn een paar aanknopingspunten, maar dan moet je wel je auto goed kennen. Het brandstofverbruik is tijdens het regenereren 30-40% hoger dan normaal. De turbodruk reageert iets anders dan normaal en het uitlaatgeluid kan net iets anders zijn. Buiten de auto is het misschien te merken aan de zeer hete uitlaatgassen en soms ruik je een brandlucht van de uitlaatrubbers. Sommigen melden dat het toerental iets hoger is en de koelvinnen volop staan te blazen.

Regeneratie wordt onderbroken    Omdat je slecht kunt ontdekken of de auto aan het regenereren is wordt een regeneratie natuurlijk wel eens door de bestuurder onderbroken. Dat is geen probleem. De regeneratie wordt in de volgende rit hervat. Wanneer een regeneratieproces een aantal malen (6 ?) achter elkaar wordt onderbroken dan zal de ECU een foutmelding geven met de boodschap de dealer te bezoeken. Deze dient dan een geforceerde regeneratie uit te voeren.

DPF vol met as    Tijdens elke regeneratie wordt het roet verbrand maar er blijven as-resten achter. Die as-resten hopen zich op en na verloop van tijd (175.000 - 250.000 km) zit het DPF vol met as-resten. Het DPF zal dan de fout geven dat hij niet meer kan regenereren. Dat is niet alleen bij VAG-auto's, maar bij alle merken. Het maakt niet uit of een een rustige rijder bent of een snelle. Je hebt dan twee mogelijkheden: 1) een nieuwe DPF plaatsen (die kan weer 200.000 km mee), 2) het DPF laten reinigen, maar dan zit ie 1000.000 km later weer vol.

DPF verwijderen    Dat kan, en de fouten die dan in het motormanagement systeem ontstaan kunnen worden weggeschreven door een tuner. Maar je kunt je afvragen of dat etisch verantwoord is omdat de uitstoot van roetdeeltjes gigantisch toeneemt. En de auto zal misschien/waarschijnlijk weer zichtbaar gaan roeten en weer als een diesel gaat stinken. Bovendien, zoals het er nu naar uitziet, zullen de APK eisen in 2016/2017 veranderen.

Inhouden - aarzelen    Opmerkelijk feit bij een TDI met een DPF:  bij het accelereren met kwart of halfgas vanuit lage toeren reageert de auto pas na een seconde of twee, het lijkt op inhouden / aarzelen. Bij een auto met een roetfilter is dat normaal. Dat komt omdat de inspuiting pas omhoog mag van het motormanagement als de turbo is opgespoeld, om zo min mogelijk roet te produceren.

Let op

  • als er fouten aanwezig zijn in het DPF, of in onderdelen die met het DPF te maken hebben, dan lukt het regenereren niet
  • negeer fouten in het DPF niet, want anders loopt het DPF na verloop van tijd onherstelbare schade op
  • als er fouten zijn betreffende het DPF en regenereren lukt niet (bv. omdat de DPF-load te hoog is), gooi dan eens een paar flesjes "Forté DPF Cleaner and Regenerator" in de brandstoftank, dat reinigt het roetfilter en maakt een snellere en meer volledige regeneratie van het roetfilter mogelijk

Meer info    <a class="fuchsia" href='http://www.myturbodiesel.com/1000q/DPF-Adblue-FAQ-VW-Audi.htm' target='_blank'>Engelstalig</a>    <a class="fuchsia" href='http://nl.wikipedia.org/wiki/Roetfilter' target='_blank'>Nederlandstalig</a>    <a class="fuchsia" href='http://www.buchli.nl/content.php?l=0&p=2&id=193' target='_blank'>Nederlandstalig</a>    <a class="fuchsia" href='vag-com_procedures.html#dpf'>nood-regeneratie</a>

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen