Airco

Van TDI Wiki

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoek
Versie op 8 feb 2010 08:28 (bewerk)
Speek (Talk | bijdragen)

← Vorige wijziging
Huidige versie (30 aug 2014 19:37) (bewerk) (ongedaan maken)
Speek (Talk | bijdragen)

 
Regel 9: Regel 9:
voor de gek door het airco/clima lampje gewoon aan te laten staan. voor de gek door het airco/clima lampje gewoon aan te laten staan.
 +====Uitstroomtemperatuur====
 +De uitstroomtemperatuur van een goed werkende airco zal 5-7 graden Celcius zijn.
 +
 +====Maximale koeling====
 +De vuistregel is ongeveer 8 a 10 graden maximaal koelen onder de buitentemperatuur op dat moment.
 +Dus als het buiten 25 graden is, zal de uitstroom temp ongeveer 10 graden lager zijn.
==Technische uitleg== ==Technische uitleg==

Huidige versie

Inhoud

[bewerk] Airconditioning / climate-control en koud weer

Wie eenmaal aan airconditioning, en liever nog climate-controle, gewend is, wil die luxe nooit meer missen. Het is niet voor niks dat auto's zonder airco een stuk slechter te verkopen zijn dan met airco. In de auto is het altijd de temperatuur die jij wilt, (bijna) onafhankelijk van de buitentemperatuur. Een zeer prettige bijkomstigheid is dat de auto altijd droog is van binnen. Nooit meer beslagen ramen, ook niet met vier personen in de auto, ook niet met kletsnatte kleding op de achterbank, wat een genot!

Totdat het buiten kouder is dan ca. vier graden!
Dan zijn opeens weer de ramen beslagen.
Maar ik heb toch airco, grrr!

Nee mevrouw / meneer, u hebt dan geen airco meer, want die schakelt zichzelf uit bij buitentemperaturen onder de ca. vier graden. Nee, dat ligt niet aan uw auto of aan dit model, dit doet namelijk elke airco in ieder merk auto, omdat anders de boel bevriest. Bij het ene merk laat de climate-control zien dat de airco uit is, maar een ander merk/model houd je voor de gek door het airco/clima lampje gewoon aan te laten staan.

[bewerk] Uitstroomtemperatuur

De uitstroomtemperatuur van een goed werkende airco zal 5-7 graden Celcius zijn.

[bewerk] Maximale koeling

De vuistregel is ongeveer 8 a 10 graden maximaal koelen onder de buitentemperatuur op dat moment. Dus als het buiten 25 graden is, zal de uitstroom temp ongeveer 10 graden lager zijn.

[bewerk] Technische uitleg

Elk airco systeem in de auto schakelt zichzelf uit als de buitentemperatuur onder een bepaalde grens komt. Dit kan zijn bij +2, +5, of zelfs al bij +12 °C. Dat is gedaan vanwege het gevaar van bevriezen van de koelvloeistof en een vloeistof welke bevriest zet uit, waardoor leidingen kunnen open scheuren. Die koelvloeistof in de airco (het koudemiddel) kan, zoals elke vloeistof, in drie vormen voorkomen: vast (bevroren), vloeibaar en gas. Het koudemiddel in de airco bevriest bij -26°C bij 1 atmosfeer druk. Nou en zult u zeggen, maar in het aircosysteem wordt het koudemiddel onder een druk van circa 2 atmosfeer opgeslagen. Bij 1.8 atmosfeer bevriest het koudemiddel bij -1°C en bij 2 atmosfeer bij +1°C. Daarom schakelt elk airosysteem (climatronic of handmatig) zichzelf uit bij circa 4 graden C, omdat anders de boel bevriest en daardoor leidingen kunnen scheuren. De knop 'auto' op uw clima heeft daar niks mee te maken. Die knop zorgt er voor dat automatisch de door u ingestelde temperatuur wordt aangehouden.


Er zijn, anno 2008, een nieuwe generatie compressoren die altijd mee blijven draaien ook al staat de airco niet aan. Deze zijn zo geconstrueerd dat ze bij lage temperaturen op 2% van hun totaal vermogen draaien. Echter hebben ze 1 nadeel, er zal altijd koudemiddel aan wezig moeten zijn om de compressor te smeren. Wanneer er een lek ontstaat of te weinig koudemiddel en hetv systeem is niet beveiligd tegen een te lage druk, dan loopt de compressor vast.


Fabeltje. De airco schakelt zich dus niet uit omdat de rijwind je auto iets harder afkoelt en zit je dus zo rond de 0 graden of eronder. De condens die dan op je condensor (radiateur voor de airco) en op je leidingen zit kan dan bevriezen en zo kan de zaak kapotgaan.


[bewerk] Advies

  1. als je de airco vaak gebruikt dan de laatste vijf minuten van de rit op econ zetten, dan blaas je de verdamper droog, dat voorkomt schimmel.
  2. het is niet verstandig de airco maandenlang niet te gebruiken, afdichtingen drogen dan op. Eens per week/maand even 10 minuten aanzetten.
  3. er lekt en/of verdampt altijd een heel klein beetje koelmiddel en als er echt te weinig in zit dan vindt de compressor dat niet leuk. Dus is het verstandig 1x per 2 jaar het systeem te checken en na te vullen.


[bewerk] Externe Links

Teruggeplaatst van "http://wiki.tdiclub.nl/Airco"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen