Verkeerde brandstof getankt

Van TDI Wiki

(Link naar deze pagina als [[VerkeerdeBrandstof]])
Ga naar: navigatie, zoek

[bewerk] Per ongeluk benzine in de tank gedaan ipv diesel - wat nu

Een verdelerpomp (vp) motor is hier lang niet zo gevoelig voor als een pompverstuiver (pd) en commonrail (cr) motor. Vanuit de ANWB wordt altijd het advies gegeven om de tank leeg te laten pompen, natuurlijk stukje eigen behoud en bescherming, maar ook om eventuele vervolgschade te voorkomen. De kosten en ergernis van zo'n vergissing zijn zeer waarschijnlijk voldoende om het in de toekomst te vermijden.


[bewerk] Pompverstuiver en Commonrail

Bij een pompverstuiver / commonrail motor NIET rijden, ALTIJD de tank leeg laten halen.


[bewerk] Verdelerpomp

  1. Als de tank voor het grootste deel gevuld was met diesel, en de bijgevulde hoeveelheid benzine is kleiner dan de diesel die er nog in zat, dan zal de motor blijven lopen. Vul de tank 'tot aan de nok' met diesel om de benzine zoveel mogelijk te verdunnen en blijf rijden. Om de motor zoveel mogelijk te ontzien is het verstandig hogere snelheden en zware belastingen te vermijden totdat de benzine voldoende verdund is.
  2. Als er meer benzine dan diesel in de tank zit zal de motor niet lopen. Niet starten, de tank leegpompen en opnieuw met diesel vullen. Als het vullen met benzine niet is opgemerkt dan zal de motor na verloop van tijd stoppen. Dan is het ook nodig de injectiepomp door te spoelen en het brandstoffilter te vervangen, beiden moeten worden gevuld met diesel voor ze worden teruggezet.
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen