TuningAlgemeen

Van TDI Wiki

Ga naar: navigatie, zoek

Inhoud

[bewerk] Inleiding

Dit is een inleiding, een simpele leidraad in het oerwoud van de tunings mogelijkheden voor de TDI motor. Deze webpagina pretendeert zeker niet volledig te zijn. Wil je meer weten: ga internet surfen.
Tuning hoef je niet te doen omdat ie dan harder gaat en beter trekt; je voelt dat de auto veel beter oppakt en het toerenverloop is opvallend gelijkmatiger; het is duidelijk prettiger autorijden zonder snelheden te overtreden.

[bewerk] Tuning van de dealer

Twijfel je aan de eventuele nadelen wat betreft de bedrijfszekerheid van je TDI? Het is niet voor niets dat VAG chiptuning aanbiedt met behoud van garantie. Zo'n tuning wordt (werd) dan uitgevoerd door (meestal) ABT, soms ook door DGM, JD of OCT (zie Externe Links), voor 2008 ook wel door SKN.

[bewerk] Veel gestelde vragen

Lees de volgende veel gestelde vragen en bijbehorende antwoorden voordat je verder gaat:

 • Vraag: Heeft het invloed op mijn garantie?
  • ELKE verandering die je aan de auto aanbrengt (waar/wat dan ook) kan een reden voor de fabrikant (of een andere garantie verstrekker) zijn om een garantie claim af te wijzen. Bij een tuning door de VAG dealer (die dat weer uitbesteedt) behoudt je wel de garantie.
 • Vraag: Is tunen wel goed voor mijn auto / blaas ik mijn motor hiermee op?
  • Onzin, dan kun je ook zeggen: rijden is niet goed voor je auto. Het enige wat slecht is voor je auto zijn gebrek aan gezond verstand, moeder natuur en pekel. De fabrikant heeft je auto voorzien van software, het motormanagement. Een goede tuner past deze software zodanig aan dat de motor betere prestaties levert en niet alleen meer pk's en koppel. De meeste TDI's gaan er rustiger (gladder) en zuiniger van gaan rijden. Als het vermogen wordt aangesproken, dan kost dat natuurlijk wel meer brandstof, maar als je met een constante snelheid van 120 km/uur op de snelweg rij, dan wordt de auto zuiniger. Verstandig om gaan met je auto is goed voor je auto. Dus netjes opwarmen en netjes uitrijden (koelen). Niet altijd maar vol gas accelereren, niet steeds in het rood van de toerenteller, op tijd de beurten uitvoeren, goede olie gebruiken. Da's allemaal goed voor je auto en dan kan 'ie lang mee, gechipt of ongechipt. N.B. welke modificatie je ook kiest, als het met mate wordt toegepast en op de juiste manier, dan is de kans op serieuze problemen erg klein (maar niet nul). In de delen hierna, welke over individuele veranderingen gaan (waar mogelijk), staat informatie over hoe je op logische en verantwoorde manier moet beginnen met datgene waar jij mee bezig bent.
 • Vraag: Gaat het meer brandstof verbruiken?
  • Modificaties die op de juiste manier zijn uitgevoerd leiden NIET tot een hoger brandstof verbruik, tenzij natuurlijk dat extra vermogen regelmatig gebruikt wordt. Want bij huis-tuin-en-keuken-gebruik van de auto, verreweg het grootste deel van de tijd zal dat het geval zijn, veranderen de goed uitgevoerde modificaties de werking van de motor NIET.
 • Vraag: Kan ik (meestal een idioot aantal) pk's uit deze motor halen?
  • Het standaard antwoord voor iedereen die zich met racen bezig houdt is dit: 'snelheid kost geld, hoeveel heb je?' En geld-snelheid is geen lineair verband, eerder exponentieel (de eerste 10 pk extra kost 100 euro, de volgende 10 pk extra kost 400 euro). Een voorzichtige tuning, welke zich-bewezen manieren en onderdelen gebruikt, zal (bijna) geen neven effecten hebben, als het tenminste op de juiste manier is toegepast. Een meer agressieve benadering heeft een bepaalde re-engineering van de motor nodig en gaat op termijn misschien wel ten koste van de duurzaamheid. Voor je jezelf een hoog doel (veel pk's) stelt, denk aan een paar dingen: waar gebruik je de auto voor? wat zijn de belangrijkste minimum eisen daarvoor? waarom zou je meer willen dan die belangrijkste minimum eisen, en zijn die kosten en het mogelijk verlies aan duurzaamheid het wel waard?
   Wees reeel: je hebt geen 180 pk nodig voor een kruissnelheid van 100 kmh of zelfs 180 kmh, een standaard 90 pk TDI motor doet dat zonder problemen voor je. En je hebt geen 180 pk nodig om van nul naar 100 kmh te accelereren in 8 sekonden. Zet jezelf daarom een realistisch doel. Kies geen aantal pk's uit, alleen voor de 'heb'. Ben je een 'dagelijkse' rijder dan zal het resultaat van een redelijke en conservatieve tuning meer dan tevredenstellend zijn en met relatief weinig kosten te bereiken.
 • Vraag: Hoeveel sneller kan ik dan rijden?
  • Bij een gebruikelijke, verantwoorde (chip)tuning neemt de topsnelheid slechts gering toe, denk daarbij aan maximaal 5 kmh.
 • Vraag: Moet ik het reguliere onderhoud van de auto dan veranderen?
  • Alles wat vermogen toevoegt (chip, box, injectoren) spuiten meer brandstof in en als je dat extra vermogen regelmatig gebruikt zal er meer dan gebruikelijk roet in de olie terecht komen. Dan is het aan te bevelen het interval voor het verversen van de olie te verkorten, en vanwege de toegenomen motorbelasting en hitteontwikkeling mag je er niet eens aan denken andere olie te gebruiken dan wat precies is voorgeschreven. Het is ook aan te bevelen om het lucht inlaat systeem in optimale conditie te houden, en denk daarbij aan alle componenten inclusief het lucht inlaat scherm (luchtfilter, intercooler, lmm).
 • Vraag: Soms wordt gezegd dat sommige combinaties van tuning teveel van het goede zijn, of dat sommige instellingen teveel van het goede zijn. Waarom?
  • Vanwege - het verleden, beoordeling, ervaring, gemaakte schade, bekende beperkingen, bekende ontwerp beschrijvingen, berekeningen en extrapolaties van vergelijkbare zaken, en ga zo maar door.


[bewerk] Basis

De volgorde is niet van belang.

 • Voor je gaat veranderen: wees er zeker van dat je auto 100% in orde is: onderhoud perfect uitgevoerd, LMM, N75, slangen en slangaansluitingen, pomptiming, remschijven, remblokken, banden, luchtinlaat, intercooler, bezuinig in geen geval op de olie, etc etc.
 • Zorg er voor dat je niet een te dunne olie gebruikt. Neem bij een vast onderhouds interval liefst 5w-40 (niet dunner) en bij een variabel onderhouds interval 5w-30 (geen 0w-30). Een getunede TDI heeft namelijk een erg hoog koppel wat bij lage toeren meer eisen dan gebruikelijk aan de smering stelt.
 • Hoeveel kilometer je auto al op de teller heeft staan is niet van doorslaggevend belang. Auto's die al ruim 200.00 km hebben gelopen kunnen best getuned worden. Van veel groter belang is hoe er al die kilometers mee is omgesprongen. Heeft ie al meer dan 300.00 km gelopen dan is erg waarschijnlijk dat er behoorlijk wat speling op krukaslager, zuigeras, andere lagers aanwezig.
 • EGR afdichten.
 • Katalysator leegslaan of katvervanger monteren.
 • Weet of jij een VNT-turbo hebt, of een turbo met vaste schoepen. Qua tunings-resultaten zit er duidelijk verschil tussen een turbo met vaste schoepen (zoals in een AGR, 90 pk) en een VNT-turbo (zoals in een ALH, 90 pk). De VNT-turbo heeft meer 'over' / 'reserve' en daar zijn dus meer pk's uit te halen.
 • Deze volgorde is wel van belang: upgrade eerst de remmen, dan de handling (veren, schokbrekers, velgen, banden), dan pas de power. Wat heb je aan power als je onderstel er eigenlijk niet voldoende raad mee weet?


[bewerk] Wat voor tuning

Powerbox of Chiptuning dat is hier de vraag.


[bewerk] Let op

Let op, als je gaat chippen zijn er een paar dingen van groot belang:

 • Elke mechanische verandering (bv. katvervanger, grotere uitlaat, grotere verstuivers, andere turbo etc) heeft invloed op het lopen van de motor. Doe dus eerst alle voornoemde aanpassingen en ga dan pas chippen. Ben je al gechipt en wil je een grote mechanische aanpassing doen (bv. grotere verstuivers) dan zul je voor een optimaal resultaat opnieuw moeten chippen.
 • Het tweemassavliegwiel van een VAG TDI staat niet bekend als een robuust onderdeel. De tuner behoort dat te weten en moet het koppel niet te vroeg laten inkomen.
 • Heb je een tiptronic of een DSG dan behoort de tuner te weten dat het koppel gelijkmatig moet inkomen en een breed verloop hebben. Tiptronic en DSG kunnen niet zoveel koppel verwerken als een handbak.
 • Laat de auto niet zodanig tunen dat de koppeling zoveel te verduren krijgt dat ie 25.000 km later versleten is. Bij de Golf 4 AXR 74 kW is de koppeling een bekend zwak punt, in het bijzonder bij de modellen uit 2002. Het monteren van een ander type (vast vliegwiel / verzwaarde drukgroep) is bijna verplicht wanneer er uit een AXR meer vermogen uitgehaald moet worden.
 • Ademhalen. Tuning met een turbodiesel heeft pas maximaal effect als de uitlaat goed in orde is. Het is niet zo verstandig om veel te investeren als de ademhaling nog niet optimaal is. Ga je wel de chiptuning / powerbox eerst doen en dan pas de uitlaat optimaliseren, dan heb je de kans dat de motor meer brandstof gaat verbruiken en gaat roken door een te rijk brandstofmengsel.
 • Wees reeel en laat je de kop niet gek maken door anderen die met 180 pk of meer lopen te pronken. Een 90 of 100 pk TDI opvoeren naar 160 pk of meer kan wel, maar is vragen om moeilijkheden of dure investeringen. Voor een 1.9 of 2.0 liter TDI is 30 pk erbij een veilige marge. Vraag de tuner om advies, hij weet wat binnen redelijke (= betaalbare) grenzen mogelijk is voor jouw auto.
 • Staar je niet blind op piekvermogen ('ik heb 200 pk!'). Met 185 pk en een mooi vloeiend koppelverloop heb je een veel prettiger rijdende auto.
 • Ververs je olie regelmatiger dan je tot nu toe deed. Door het hogere koppel bij relatief lage toerentallen worden er namelijk hogere eisen aan de smering gesteld. Als je dat extra koppel en die vele pk's regelmatig 'aanspreekt' dan is een verversingstermijn van 10.000 kilometer niet overdreven. Met behulp van VAG-COM kun je een verversingstermijn van 10.000 km zelf in de auto programmeren.


[bewerk] Nog meer pk's gewenst?

Dan moet je mechanisch een aantal veranderingen aanbrengen.

 • Grotere verstuivers.
 • Grotere turbo monteren. Grote vakkennis vereist om dat, met alle bijbehorende aspecten, goed voor elkaar te krijgen.
 • Inlaat-traject aanpassen voor optimale ademhaling.
 • Uitlaat-traject optimaliseren voor minder tegendruk voor de turbo.
 • Vast vliegwiel waardoor de motor een fractie sneller reageert.
 • Bleed-valve om de turbodruk te verhogen. Bij oudere tdi's (bv. de 1Z) heeft de ECU geen mogelijkheid de buitenluchtdruk te meten, daarop de turbodruk aan te passen en mbv een powerbox voor de gek te houden. De vaak toegepaste methode is dan een bleed-valve. Dat is een (handmatig regelbaar) ventiel tussen de turbo en de drukopnemer van de ECU. Dat ventiel zal een kleine hoeveelheid lucht laten ontsnappen, de ECU meet hierdoor een lagere luchtdruk en laat de turbo vervolgens meer vermogen leveren, met als resultaat een pittigere auto. Pas op voor te hoge turbodruk, want kan hele dure schade veroorzaken!
 • Belangrijk: had je al chiptuning, dan moet die tuning na de mechanische veranderingen opnieuw worden gedaan om optimaal resultaat uit die mechanische veranderingen te halen.


[bewerk] Niet doen / Heeft geen zin

 • LMM van Bosch vervangen door een exemplaar van Pierburg omdat je daardoor meer pk's krijgt: je krijgt er niet meer pk's van. Een Pierburg is wel minder storingsgevoelig dan een Bosch, daarom wordt ie als vervanging vaak gemonteerd (maar niet op een 130 pk en 150 pk, daar functioneert een Bosch duidelijker beter).
 • Screens weghalen als je een LMM van Pierburg hebt: levert geen extra pk's op.
 • Ander luchtfilter. Staat leuk, klinkt aardig, niks mis mee, maar je krijgt er niet meer pk's van bij een TDI.

[bewerk] Zeker NIET doen

 • Bleed-valve samen met chiptuning; chiptuning verandert o.a. de turbodruk en dat 'beleid' ga je met een bleed-valve doorkruisen.
 • Diode (i.p.v. LMM) en chippen gaat niet samen.
 • De diode verkeerd aansluiten.


[bewerk] HOEVEEL PK kan ik uit mijn auto halen en WAT KOST DAT

 • Een flauw antwoord om mee te beginnen: wil jij 100 pk erbij, dat kan! Neem grotere verstuivers, grotere turbo, brandstofpomp met meer opbrengst, vervang de hele uitlaat, optimaliseer de luchtinlaat en laat een tuner een speciaal programma voor je auto schrijven. Dat kost je 3000-5000 euro (of meer). Zodra je die pk's gaat gebruiken besef je dat je de veren, schokbrekers, velgen en banden moet gaan vervangen (2000-4000 euro) om de auto goed op de weg te kunnen houden, je zult je remmen moeten upgraden (750-2000 euro) (je hebt niets aan veel vermogen als je die boom niet kunt ontwijken) en een Sach koppeling moeten plaatsen (750-2000 euro). En je kunt een weddenschap afsluiten wat binnen korte tijd het eerste kapot gaat: koppakking, kleppen, klepveren, klepzittingen, vliegwiel of de versnellingsbak.
 • Wil je weinig geld besteden, neem dan een powerbox, met of zonder turbodrukverhoging. Dat heeft op TDI met een verdelerpomp een redelijk resultaat. Bouw 'm zelf (max. 30 euro) of koop 'm (circa 75 euro). Dat levert een winst van ca. 10-20 pk, afhankelijk hoe jij de instellingen durft te zetten. Op een motor met pompverstuiver kan ook een powerbox gezet worden, maar het werkt anders en met duidelijk geringer resultaat.
 • Heb je 300-600 euro te besteden dan krijg je daar circa 30 pk winst voor terug. Zet de EGR dicht (afhankelijk van bouwjaar dmv plaatje, VAG-COM of tuner), maak de katalysator leeg en ga naar een tuner. Je krijgt dan een 'bewezen', 'conservatieve' tuning, waarbij het (bijna) zeker is dat alles heel blijft. En geloof het (of niet): je kent je auto niet terug!
 • Die tuner kan best meer leveren dan die 30 pk, 40-50 pk erbij kan! Waarschijnlijk kost je dat niet eens meer centjes. Maar ook dan kun je een weddenschap afsluiten wat binnen korte tijd het eerste kapot gaat: de koppakking, het vliegwiel, de koppeling of de versnellingsbak.
 • Wil je nog meer pk's dan bij de '300-600 euro tuning' dan moet je aan grotere verstuivers denken. Dat kost circa 400-600 euro extra en levert zo'n 10-20 pk extra (maar dat is erg afhankelijk van de rest van de setting). Ook een grotere turbo behoort tot de mogelijkheden en zal zeker 20-30 pk extra opleveren. Let op: is je auto al getuned en neem je grotere verstuivers / andere turbo, dan moet de auto opnieuw naar de tuner anders gooi je 'parels voor de zwijnen'. Realiseer je goed dat dan het onderstel (veren, schokbrekers en banden), vliegwiel, de koppakking, de koppeling en de versnellingsbak erg snel 'aan de beurt zijn'.


[bewerk] Pas op je portemonnee

Iedereen die naar tuning vraagt krijgt eerst te horen 'snelheid en pk's kosten geld, hoeveel heb je?' De verhouding geld-pk's is niet lineair, maar exponentieel: de eerste 10 pk extra kost 100 euro, de volgende 10 pk extra kost 400 euro, de volgende.....


[bewerk] Nadelen

Er zijn negatieve dingen. Met chiptuning haal je de marge uit de motor, die de constructeur hanteert om te zorgen dat onder alle omstandigheden een motor voldoende presteert, en een lange levensduur haalt. Belangrijke zaken zijn dan slechte kwaliteit brandstof, extreme temperaturen, onderhoud en vooral het gebruik van de bestuurder (wel/niet warm rijden, en veel of juist weinig (langdurig vollast). Combineer je dit met tuning, dan kan je problemen verwachten. Echter wij hebben in Europa doorgaans goede kwaliteit brandstof, en gemiddelde temperaturen. Als je dus zorgt dat je netjes om gaat met de auto, dan heb je die marge niet nodig, en kan je met een gerust hart chippen, mits dat goed gebeurt.

[bewerk] Welke tuners

Ik hoop dat je begrijpt dat deze pagina daar geen antwoord op kan geven. In de eerste plaats maken we geen reclame op dit medium, en in de tweede plaats verandert de wereld van de tuning en tuners redelijk snel. Wat vandaag 'hot' is, is morgen achterhaald en dat geldt ook voor tuningsbedrijven.


[bewerk] Externe Links


Deze pagina is gemaakt door Gerrit Speek, advies: Henno.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen