Tuners

Van TDI Wiki

Ga naar: navigatie, zoek

Inhoud

[bewerk] Kwaliteitscontrole tuners

Chiptunen is 'hot', chiptunen is relatief gemakkelijk, velen willen hun turbodiesel laten tunen. Chiptunen is ook makkelijk geld verdienen, daarom is er veel kaf tussen het koren van de chiptuners. Lang niet elke tuner weet precies waar hij mee bezig is, koopt een computer-programma, 'schuift' een standaard file naar binnen die uit een ebay-database komt en kan aan die standaard file niks meer veranderen.

Hieronder vind je een aantal criteria waarop je een tuner zou kunnen beoordelen. Het zegt helaas nog niks over de kwaliteit van de geleverde tuning, maar daarover kan achteraf aan de hand van logs wel het nodige worden gezegd.


[bewerk] Bezint eer je begint

 • informeer naar de mogelijkheid 'niet goed, geld terug'. Als je achteraf ontevreden bent over de tuning (veel te veel roet, regelmatig noodloop, turbodruk komt veel te vroeg in, gemaakte logs laten overduidelijke tekortkomingen zien), dan moet je van te voren (op papier) met de tuner overeen gekomen zijn dat hij de originele file terugzet en een percentage (minstens 75%) van het door jou betaalde geld terug geeft binnen twee weken nadat de originele software is terug gezet.
 • de tuner moet de chiptuning uitvoeren op basis van de originele software die op dat moment in de klant zijn auto zit (inderdaad: dat is dus een tuning 'op maat'). Dit omdat er altijd kleine verschillen kunnen zijn tussen softwareversies. Tuners met (te) weinig kennis en kunde halen meestal de oude file eruit en schuiven een kant-en-klare standaard tuning naar binnen.
 • de tuner moet de te flashen file op wens van de klant kunnen aanpassen (evt. op afstand door een derde), omdat de klant of een voorzichtige, of standaard, of een brute tuning wil. Let op: op een later stadium aanpassen kost opnieuw geld natuurlijk.
 • niet elke auto is gelijk; als iemand anders uit zijn 110pk TDI met een standaard tuning 145pk heeft gekregen, dan kan dat bij jouw (identieke) auto best 10pk verschillen.


[bewerk] Voor de tuning behoort de tuner

 • mondeling te checken bij de klant of onderhoud op tijd is uitgevoerd.
 • mondeling te checken bij de klant wat hij precies wil: een tuning die aan de voorzichtige kant blijft, of standaard, of een tuning die gaat voor het maximale aantal pk's en koppel (en risico...).
 • de klant te wijzen op het risico dat onderdelen door de tuning harder kunnen slijten en/of eerder kapot kunnen gaan.
 • fouten uitlezen met een obd-lezer (en weigeren te tunen als daar fouten in zitten die de tuning kunnen beinvloeden).
 • bij verdeler-pomp motor de pomptiming controleren (evt. corrigeren).
 • rijdend lmm, brandstofinspuiting en turbodruk uitlezen om te zien of daar rare dingen in zitten. Nog beter: een log daarvan maken.


[bewerk] Na de tuning behoort de tuner

 • te gaan rijden (of op rollenbank) en controle uitvoeren (evt. corrigeren) op hoeveelheid roet, lmm, brandstofinspuiting en turbodruk. Nog beter: een log daarvan maken.


[bewerk] Advies

 • laat logs maken, daaraan is de kwaliteit van de tuning redelijk te beoordelen.
 • het forum (tdiclub.nl) is DE plek om deze logs te posten en de tuning te laten beoordelen.


[bewerk] Welke tuner is goed

Ik neem aan dat je begrijpt dat deze Wiki daar niet op kan antwoorden. In de eerste plaats omdat er op dit medium geen reclame wordt gemaakt, en in de tweede plaats omdat de wereld van de tuners erg veel in beweging is. Wat vandaag 'hot' is, is morgen failliet en een weinig wetende beginneling van nu kan over een tijd uitgroeien tot een expert.


Deze pagina is gemaakt door Gerrit Speek, advies: Lucas.

Teruggeplaatst van "http://wiki.tdiclub.nl/Tuners"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen