Startkabels

Van TDI Wiki

Ga naar: navigatie, zoek

Startkabels aansluiten en losmaken.

Als een accu te ver leeg is om de auto te starten dan zijn startkabels handig (en natuurlijk een 'donor' auto). Let dan vooral op de goede volgorde bij het aansluiten en losmaken van de startkabels.


[bewerk] Aansluiten

 1. Zet de motor uit.
 2. Zet alle stroomverbruikers uit.
 3. Zorg dat de auto's niet zo dicht naast elkaar staan dat ze elkaar raken.
 4. Sluit met de eerste kabel (meestal rode uiteinden) de pluspolen van beide accu’s op elkaar aan en zorg dat de klemmen goed houvast hebben.
 5. Sluit de tweede kabel (meestal zwarte uiteinden) eerst aan op de minpool van de lege accu.
 6. Verbindt het andere eind van de tweede kabel met een metalen deel van de motor van de auto met de volle accu (dus niet met de minpool van de lege accu om een mogelijke slechte massaverbinding te vermijden).
 7. Start eerst de 'donor' (met de volle accu). Geef een beetje gas zodat de motor versneld stationair draait.
 8. Probeer nu de auto met de lege accu te starten. Als dat lukt, laat dan ook deze motor versneld stationair draaien. Wacht daarna nog enkele minuten met het losmaken van de startkabels.


[bewerk] Losmaken

 1. Pas op: bij het losmaken van de startkabels kan een spanningspiek ontstaan die schade aan kan brengen. Zet daarom bij de auto met de slechte accu de achterruitverwarming en de kachelventilator aan. N.B. zet niet de koplampen aan want die eventuele spanningspiek kan de lampen doorbranden.
 2. Maak eerst de startkabel los van de massaverbinding bij de donor auto, pas daarna de massaverbindig bij de te starten auto. Reden hiervoor is dat een accu die geladen wordt 'knalgas' produceert. Als je als eerste de massaverbinding van de te starten auto zou losmaken dat bestaat het gevaar dat er een vonk komt (en knalgas vindt een vonk heel leuk...).
 3. Maak daarna de startkabels los van de pluspolen.
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen