RuitenwissermechaniekGolf4

Van TDI Wiki

Ga naar: navigatie, zoek

Inhoud

[bewerk] Doel

Vervangen / testen van de ruitenwissermechanisme en ruitenwissermotor bij een Golf-4.


[bewerk] Symptomen

 • Niet snel genoeg gaan van de wissers
 • Niet gaan van de wissers
 • Schokkerig gaan van de wissers


[bewerk] Benodigdheden

 • Platte schroevendraaier (middel)
 • Kruiskop schroevendraaier (klein/middel)
 • Dop/steek sleutel 8
 • Dop/steek sleutel 13
 • Waterpomptang


[bewerk] Demonteren

 • stap 1: Verwijderen van de ruitenwisser armen. Open de motorkap. De wissers zitten vast met een bout welk afgedekt is met een plastieken beschermdop. Deze is makkelijk te verwijderen met een platte schroevendraaier. Hieronder zit een moer 13. De wisserarmen staan erom bekend dat deze niet gemakkelijk los laten. Draai beide moeten los maar niet helemaal van de bout. Pak nu een waterpomptang en pak de onderkant van de wisser met de bovenkant van de moet beet en knijp voorzicht. De wisserarm moet nu redelijk gemakkelijk van het conische deel springen. Doe dit indien nodig op verschillende plekken.
 • stap 2: Verwijderen van de afdicht rubber. Open de motorkap en verwijder de afdichtrubber; deze loopt over de gehele breedte van de auto en kan zo (voorzichtig) los getrokken worden.
 • stap 3: Verwijderen van de afdichtkap van de interieurfilter. Schroef de 4 schroefjes los van de afdichtkap. Deze zitten aan de passagierszijde. Hierna kan de kap verwijderd worden. Indien nodig kan de interieurfilter gelijk vervangen worden (deze kost ongeveer 16-20 euro).
 • stap 4: Verwijderen van de parafaan. De parafaan zit vast in een richel tussen de ruit en het chassis. Om deze te verwijderen zijn er verschillende methodes. De methode die voor mij het best werkt gaat als volgt: druk de parafaan iets naar onderen zodanig dat er een spleet komt tussen de ruit en de parafaan. Steek een platte schroevendraaier tussen de parafaan en het stuk waar de ruit op rust. Draai vervolgens de schroevendraaier om z’n as; hiermee wrik je de parafaan omhoog. Begin aan de ene zijde van de auto en doe dit over de gehele lengte, ongeveer 5 a 6 keer. Pak tijdens het wrikken de parafaan beet en trek hem er voorzichtig uit. Let op: de parafaan is nogal breekbaar. Een nieuwe kost algauw 55 euro.
 • stap 5: Verwijderen van de ruitenwissermechanisme. Na de parafaan verwijderd te hebben komt de ruitenwissermechanisme bloot te liggen. Ontkoppel eerst de stekker die naar de motor loopt. Deze kan nogal vast zitten. Gebruik indien nodig een platte schroevendraaier om deze eruit te wrikken. De mechanisme zit vast met een 3 tal bouten. Draai deze los. Het hele mechanisme kan er nu uit. Wees voorzichtig met het eruit halen, dit is nogal passen en meten maar hij kan er in zijn geheel uit!


[bewerk] Onderhoud

Nu het hele mechanisme en motor eruit zijn kan je deze testen op de werking, reviseren of vervangen door een nieuw exemplaar. Een nieuw mechanisme kost bij de dealer 61.25 euro. Hier krijg je niet beide trek/duw armpjes bij en moet dus van de oude afgehaald worden. Ik weet niet wat een nieuwe motor moet kosten.
Een tweede hands mechanisme (+motor) kost ongeveer tussen de 50-100 euro. Mijn advies is om gelijk een nieuwe te monteren, mits je motor nog in orde is. Dit omdat het dan 100% in orde is en de kosten erg meevallen.
Mocht je toch je mechanisme willen reviseren dan hieronder een aantal tips: De pinnen zitten vast met een klem aan de bovenkant. Deze is makkelijk te verwijderen met een tweetal platte schroevendraaiers. Hieronder zit een platte ring en daaronder nog een rubberen afdicht ring. Verwijder ze alle 3. Probeer nu voorzichtig de pin uit de pijp te halen. Gebruik indien nodig een bankschroef, maar let op: de pijp is erg broos en breekt snel! Wanneer de pin er uit is schuur deze dan goed op. Je zult zien dat deze erg vuil is. Gebruik na het reinigen een goed smeermiddel zoals lagervet of kopervet en zet de boel weer in elkaar.


[bewerk] Monteren

Volg stap 1 t/m 5 maar dan omgekeerd!


Deze pagina is gemaakt door Bob.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen