Rode Diesel

Van TDI Wiki

(Link naar deze pagina als [[RodeDiesel]])
Ga naar: navigatie, zoek

[bewerk] Rode Diesel

Wikipedia diesel.
Dieselolie of gasolie, kortweg diesel, is de brandstof van dieselmotoren. Dieselolie is een aardolieproduct. De stof is genoemd naar Rudolf Diesel, de uitvinder van de dieselmotor.

Op diesel wordt accijns geheven. Er worden twee tarieven gehanteerd. Voor wegtransport geldt een hoger tarief dan voor landbouwwerktuigen (tractoren). Diesel voor landbouwwerktuigen (stookolie of rode diesel) mag dan ook niet in een personenauto gebruikt worden omdat de staat dan accijnsinkomsten misloopt. Om onderscheid te kunnen maken tussen beide accijnsgroepen wordt een rode kleurstof aan de goedkopere diesel toegevoegd. Geregeld worden er door de douane controles gehouden op het onterecht gebruik van rode diesel. In Nederland wordt bij de jaarlijkse APK ook gecontroleerd op het gebruik van rode diesel.

Wikipedia - rode diesel: gasolie bestemd voor gebruik in de landbouw, alsmede aan de huisbrandolie, wordt een rode kleurstof en furfural toegevoegd om te vermijden dat men de dieselolie als motorbrandstof bij personenauto's gaat gebruiken (omwille van hogere accijnzen op motorbrandstof). De kleurstof is in principe gemakkelijk te verwijderen, maar het furfural blijft geruime tijd in kleine hoeveelheden in de tank aanwezig, waardoor men alsnog kan nagaan of men dieselolie als brandstof in de auto heeft gebruikt. Er worden geregeld controles uitgevoerd op het gebruik van "rode" gasolie; er staan zware boetes op overtredingen.


[bewerk] Twee soorten rode diesel

  1. moderne rode diesel (met specificatie EN590 / DIN95) is gelijk aan de blanke 'gewone' diesel voor personenauto-s, maar een rode kleurstof en furfural is toegevoegd. Geschikt voor moderne PD en CR landbouw machines. Je zou het in een personenauto PD of CR TDI kunnen doen, maar de boetes zijn enorm.
  2. oude rode diesel, die alleen geschikt is voor ouderwetse diesels met een gewone brandstofpomp; dus niet meer geschikt in moderne PD en CR motoren. Een oude VP TDI personenauto zal er wel op lopen, maar de boetes zijn enorm.


Dank aan Henno en Jan-Roelof

Teruggeplaatst van "http://wiki.tdiclub.nl/RodeDiesel"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen