ReparatieKachelVentilator

Van TDI Wiki

Ga naar: navigatie, zoek

Door Bassochist


Inhoud

[bewerk] Reparatie voor de doorgebrande weerstanden van de ventilatoren

Zoals bij een hoop mensen al bekend is, komt het relmatig voor dat de voorschakelweerstanden van de eerste trap, van de koelventilatoren doorbranden.

Deze how-to is gemaakt op basis van een Leon Topsport 2002 met motorcode ARL.

[bewerk] Hoe weet ik of de mijne ook stuk zijn?

Hier kun je achter komen d.m.v. een test.

 • Kijk eerst de 40A zekering na bovenop de accu (het is de middelste). Als deze doorgebrand is heb je dus geen enkele koeling meer van je airco en je motor.
 • Koude motor en geen airco aanzetten motor laten lopen: beide ventilatoren draaien niet
 • Koude motor en airco aan : beide ventilatoren draaien in stand 1 (kijken, je hoort ze niet)

Gebeurd dit dan is er niks aan de hand, en werkt het goed.

Gaan de ventilatoren niet op stand 1 draaien, maar springen ze constant aan en uit op stand 2, dan is er dus iets mis, en het is zeer waarschijnlijk dat je voorschakelweerstanden doorgebrand zijn, dit komt door de slechte constructie van de ventilatoren, deze kun je vervangen door nieuwe maar dat is erg kostbaar, dit is dan wel een vernieuwde (herkenbaar aan gele of groene stip) maar deze zijn niet veel beter dan de oude en na verloop van tijd branden ook hier de weerstanden door.

En door het constant inslaan van de ventilatoren op stand 2 brand na verloop van tijd de 40A zekering op je accu, door.

Als je metalen 40 A zekering stuk is, dan merk je dat de airco niet meer goed koelt (vooral goed te merken als je stil staat)  Dit omdat hij zichzelf uitschakeld omdat de aircodruk te hoog wordt. En dit is natuurlijk niet echt goed voor de aircopomp.


[bewerk] Externe voorschakelweerstanden

Er is echter een relatief goedkope oplossing voor: externe voorschakelweerstanden plaatsen, zonder de fans uit te bouwen.

Benodigdheden

 • 2 weerstanden 1ohm, 100 watt (Conrad, artikel 423017)
 • Een aantal meter stroomkabel (2.5 mm2 en 1.5 mm2)
 • Hittegeleidingspasta
 • Koelblok
 • Wat boutjes, moertjes en ringetjes
 • Amp stekkers
 • Krimpkous
 • Soldeertin
 • Soldeerbout
 • Evt een multimeter
 • Amp-tang
 • Normale tangenset
 • Een doppenset / steek of ringsleutelset
 • dremel / slijpsteen

De kosten

 • De weerstanden kosten rond de 12 euro p/stuk
 • Stroomkabel had ik gratis bij de lokale audio winkel
 • Hittegeleidingspasta rond de 18 euro per spuit / tube
 • Koelblok is rond 15 euro of je neemt er eentje van een computer.
 • Reken voor de rest van het kleine spul een tientje.

Dus voor rond de 60 euro kun je dit probleem oplossen, en 2 nieuwe fans kost ong 450 euro excl inbouw. Dus het loont de moeite.


[bewerk] Tijd om te beginnen

Ik zal het schrijven in de volgorde die ik aangehouden heb.

1. Je begint met het opkrikken van de auto, voldoende hoog zodat je eronder kan liggen. Je kunt ook je auto op een paar oprijbokken rijden of op een paar stoeptegels, ik heb gekozen voor opkrikken, en heb er daarna bokjes onder gezet, NOOIT JE AUTO OP DE KRIK LATEN STAAN!

2. Je demonteert nu, de motorbeschermingsplaat , deze zit met een aantal torx / kruiskop schroeven vast, en aan de voorzijde (onderkant) zit een schroef die je met dopje 10 los moet maken, als de plaat eraf is, schuif je deze naar achteren en laat ‘m daar onder de auto liggen.

3. Als de plaat weg is, en je gaat op je rug onder de auto liggen, kun je links de stekkers zien zitten, deze zitten achter de intercooler slang (150 pk tdi) om er makkelijk bij te kunnen, verwijder je deze slang (2 klemmen) daarna kun je de stekkers goed zien, het is even priegelen om ze uit hun houder te halen, waarna je de stekkers uit elkaar klikt.

Dit is de intercooler slang

Afbeelding:Fanmod1.jpg


Hier zijn de stekkers zichtbaar, let niet op de draden, hier is de mod al uitgevoerd.

Afbeelding:Fanmod2.jpg


4. Aals je de stekkers los hebt, laat je alles even zoals het is, en ga je de weerstanden op het koelblok monteren, zet ook alvast je soldeerbout aan, zodat ie alvast op kan warmen. Ik zal hier beschrijven zoals ik het gedaan heb, want er zijn meerdere oplossingen voor, kijk als eerste waar en hoe je het koelblok gaat monteren ik heb gekozen om het koelblok onder de accu te plaatsen, aan de stalen balk , daar zitten namelijk al een aantal gaten, alleen als je hier de bout goed wil aandraaien dan zul je de accu, accubak en luchtfilterhuis uit moeten bouwen, het is ook mogelijk om de koelblok op de plasticplaat te monteren of aan de binnenkant van de bumper, dit is iets wat je zelf moet bepalen wat je zelf het makkelijkste vindt. Als je erachter bent, waar en hoe je het koelblok gaat plaatsen, (let er wel op dat er ruimte moet zijn voor de weerstanden) dan kun je ‘m evt ook nog op maat zagen, o.i.d. Daarna ga je kijken hoe je je weerstanden op het koelblok kunt monteren, en of je goed uitkomt met de koelribben i.v.m. het boren van de gaten, als je dit gedaan hebt, Boor je de 8 gaten in het koelblok (4 voor elke weerstand) wel goed ontbramen, want het contact tussen weerstand en koelblok moet goed zijn. Daarna ga je de boutjes bijwerken zodat ze tussen de koelribben passen, ik heb 4 mm boutjes gebruikt, en ik heb de schroefkop smaller gemaakt met de dremel, met een slijpsteen kan het ook, nu ga je de hittegeleidende pasta aanbrengen, deze dient ervoor om oneffenheden op te heffen, zodat de warmte overdracht van de weerstand naar het koelblok goed is, dus gebruik liever teveel dan te weinig, daarna monteer je de weerstanden op het koelbok, en draai ze stevig vast, haal evt het overschot aan geleidingspasta weg met een doekje, ga nu nogmaals je koelblok passen, als ie past en het is naar je zin, dan meet je de gaten op voor de plaats waar het koelblok moet komen, als je dit gedaan hebt, dan kun je nu de gaten in het koelbok boren voor de bevestiging. hierna ga je de draden eraan solderen, ik heb aan elke kant van de weerstand een lengte van een meter aangehouden zodat je voldoende speelruimte hebt, aan de ene weerstand soldeer je de draden van 1.5. mm2 en de andere voorzie je van 2.5 mm2. Na het solderen schuif je er krimpkous omheen om de solderingen te beschermen, even verwarmen met een fohn, gasbrander of verfstripper, en het zit er netjes en strak omheen, het koelblok is nu klaar om gemonteerd te worden, deze monteer je op de plaats die je zelf hebt uitgezocht, of op de plek die ik heb gekozen.


Dit zijn de weerstanden, 1ohm 100 watt, behoorlijke dingen die tot 300 graden warm kunnen worden.

Afbeelding:Fanmod3.jpg


Hier een weerstand met de draden eraan gesoldeert, en beschermd met krimpkous.


Afbeelding:Fanmod8.jpg


Hier het complete koelblok.

Afbeelding:Fanmod5.jpg


Hier het koelbok in gemonteerde toestand, boven de claxon.

Afbeelding:Fanmod6.jpg


5. Als je de koelplaat met de weerstanden erop gemonteerd hebt op de auto, dan kunnen we het hele spul aan gaan sluiten, gebruik hiervoor de onderstaande tekening.

Afbeelding:Fanmod7.jpg

Deze is in het engelands maar is duidelijk genoeg. Je knipt dus de rood / witte en de rood / zwarte draad door, aan de ventilator zijde van de stekker, hou genoeg draad over om deze weer aan elkaar te kunnen maken. Zelf vond ik het handig om alle draden te verlengen zodat ik meer werkruimte kreeg. De rood / witte draad die van de fan afkomt heb je niet meer nodig,tape deze af en laat deze voor wat ie is, de rood / witte draad, die van de stekker afkomt maak je vast aan een draad die naar de weerstand gaat, de draad die van de andere zijde van de weerstand komt, voeg je samen, met de rood / zwarte draad en verbindt deze met de roodzwarte draad die naar de fan gaat, gebruik voor het verbinden van de draden amp stekkertjes deze geven een goede verbinding, en zijn niet duur, zorg er wel voor dat je voordat je alles aan elkaar verbindt je er eerst krimpkous omheen schuift, anders moet je alles achteraf weer doorknippen, en kun je weer van voor af aan beginnen, je kunt de draden ook aan elkaar solderen, en dan beschermen met krimpkous, alleen er is niet veel ruimte om alles te solderen en amp stekkertjes voldoen prima.

Dit doe je dus bij beide stekkers, daarna sluit je de stekkers weer aan, en je monteert ze weer terug, werk alles af en zet de draden evt vast met ty-wraps.

Hou er wel rekening mee, dat 2 verschillende diktes, in draad zijn (1.5 mm2 & 2.5 mm2) Dus verbindt de goede dikte met elkaar, als je op veilig wil spelen dan neem je gewoon voor elke fan 2.5 mm2.


Hier zie je alles afgewerkt met krimpkous, en vastgezet met ty-wraps

Afbeelding:Fanmod2.jpg


6.nu ga je testen of je alles goed gedaan hebt, je start de motor, zonder de airco aan de ventilatoren draaien niet, zet nu de airco aan, en als je alles goed gedaan hebt, dan gaan de ventilatoren op staan 1 draaien (kijken je hoort ze niet) als ze het dan nog niet doen, controleer je de zekeringen en de bedrading, als alles goed en het werkt nog niet, kun je je weerstanden nog doormeten, om te kijken of het daar aan ligt, is alles goed, en het werkt nog steeds niet, dan is er iets anders aan de hand, (de hele motor doorgebrandt, het regelapparaat kapot of een draadbreuk)

7.als alles naar behoren werkt, monteer je alles weer terug, en kijk daarnaa, nog eens of het naar behoren werkt.


Auteur: Bassochist


Bronnen:

 • www.seat-online.nl
 • website.lineone.net/~alan.james.lorely/fan%20mod/Repair.html

Met dank aan: veex, jaydee, Kevin84, voor het geven van informatie.

De auteur noch TDI Club Nederland aanvaart elke vorm van aansprakelijkheid voor schade ontstaan door informatie die in onderstaande onderwerpen wordt verstrekt.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen