Pomptiming

Van TDI Wiki

Ga naar: navigatie, zoek

Inhoud

[bewerk] Inleiding

Pomptiming meten en verzetten kan alleen bij motoren met een verdelerpomp (vp) (TDI 90 en 110 pk: 1Z, AFN, AGR, AHF, AHU, ALH, ASV, AVG. Het kan niet bij motoren met een pompverstuiver (pd), daar staat de pomp automatisch op tijd (TDI 100 - 115 - 130 en 150 pk: AJM, ARL, ASZ, ATD, ATJ, AUY, AXR).

Even voor de duidelijkheid: Met deze mogelijkheid binnen VAG-COM kun je alleen de pomptiming meten. Wil je de pomp op tijd zetten dan zul je moeten sleutelen.

[bewerk] Sleutelen

Pomptiming corrigeren bij een nieuw type VP motor

Let op! Een heel enkele keer krijg je een auto in handen waarbij de TDI-timing knop niet meer verschijnt, kijk dan hier.


[bewerk] Theorie

Met het meten van je pomptiming kun je zien of je pomp op het juiste tijdstip begint met de inspuiting. De pomptiming mag je alleen in 'Basic Settings' uitlezen (je kunt dus met een shareware versie van VAG-COM nooit de pomptiming controleren omdat je kanaal 000 niet in Basic Settings kunt bekijken). Basic Settings is nodig omdat de regeling van de ECU dan wordt uitgeschakeld en je dus gaat kijken op welk moment de verstuiver opent zonder een teruggekoppelde regeling. Basisc Settings is dus een soort nulstelling. Op het moment dat je Basis Settings inschakelt zal het geluid van de motor iets veranderen omdat de ECU nu geen veranderingen meer doorgeeft voor de pomptiming. Het voorgloeilampje zal gaan knipperen als waarschuwing dat je nu niet moet gaan rijden. Bij een verkeerde pomptiming gaat de motor vaak stotterend aan en uit, hij roet 'stevig' en heeft een relatief hoog verbruik. Bij deze meting is het noodzakelijk dat de motor op bedrijfstemperatuur is (minstens 80 gr., liefst 85 gr. en bij koud weer moet je de auto dan redelijk aan de tand voelen om dat te bereiken). Controleer die temperatuur in de meetwaardeblokken. Je moet deze meting van de pomptiming niet rijdend doen, stationair laten lopen is prima.

[bewerk] Achtergrondinfo

Er is soms wel wat discussie over wat nu het 'echte', het 'juiste', de 'goede', het 'af-fabriek' tijdstip van inspuiting is. Origineel VAG voorschrift is 'op de blauwe lijn', maar de praktijk heeft uitgewezen dat 'op de groene lijn' (iets vroeger dus) wat soepeler rijdt. Onze VP TDI's hebben (technisch gezien, en hoofdzakelijk om milieu redenen) standaard een wat late timing. Met andere woorden: er zit bij hoge inspuithoeveelheden nog wat ruimte om vroeger in te spuiten. Maar dit wil dus niet zeggen dat 'vroeger' altijd beter is. Later inspuiten levert vaak een soepeler lopende motor op (minder naggelend karakter) en zal ook iets meer trekkracht leveren, zeker bij lagere inspuithoeveelheden. De moeilijkheid is dus de combinatie van 1) het juiste tijdstip en 2) bij het juiste toerental en 3) de goede inspuithoeveelheid te vinden. Door de pomp vroeger te zetten (richting de groene lijn) kan het zijn dat je aan de onderkant van de timing wat vermogen gaat missen en je er aan de bovenkant iets meer ruimte bij krijgt om meer diesel in te spuiten. Het is dus een compromis tussen 'vroeg' of 'laat' en het is vaak waar jij je persoonlijk het prettigst bij voelt. Wil je het echt goed doen dan is er eigenlijk maar één oplossing en dat is om naar een tuner te gaan die ook de timing map op de juiste plaatsen aanpast zodat er alleen bij een hoge inspuitvraag ook iets extra wordt vervroegd en niet over de gehele linie zoals je doet door simpelweg de pomp vroeger te zetten.

[bewerk] Praktijk

 1. sluit VAG-COM aan,
 2. ga naar [Select],
 3. dan naar [01 - Engine],
 4. dan naar [Meas. Blocks - 08],
 5. klik als je Group 000 ziet staan op [Go],
 6. ga nu links onderaan naar [Switch to Basic Settings] en er verschijnt rechts in de hoek van het grijze VAG-COM scherm de knop TDI-Timing (versie 303.1 en later),
 7. klik nu in het TDI-Timing venster in de rechter onderhoek op de juiste motorcode.
  1. Als de gele lijn onder de rode lijn zit, dan is de pomp niet op tijd (te laat) ('Pomptiming matig').
  2. Zit de gele lijn tussen de blauwe en de groene in, dan is het nog te doen ('Pomptiming redelijk')
  3. Beter is op de groene lijn, of een fractie erboven ('Pomptiming ok').


Pomptiming matig   Pomptiming redelijk   Pomptiming OK
   
klik op de afbeelding voor een groter formaat


[bewerk] Geen timing knop

Geen TDI-timing knop zichtbaar. Bij een enkele getuned auto komt soms de TDI-Timing knop niet tevoorschijn. De oorzaak is dat de tuner het onderdeelnummer heeft aangepast zodat er geen label file gevonden wordt. Je ziet ook staan: `Labelfile: None`. Geen idee waarom dat gebeurt. Is m.i. een domme actie en nergens voor nodig. Je verhindert er als tuner alleen maar mee dat er een diagnose gesteld kan worden op de auto.

[bewerk] Oplossing

Ga naar Basic Settings, kijk in Group 000: kanaal 2 is de timing en kanaal 9 is de temperatuur. Als de temperatuur van het blok tussen de 100 en 120 graden is, moet de timing ergens tussen de 60 en de 70 zijn, dan staat de pomptiming goed. Kijk ook bij de drie plaatjes hierboven. Als je dan een screenshot hebt van een andere auto met dezelfde motor kun je precies aflezen of ie goed staat.

Afbeelding:Vag-com_pomptiming-geen-tdi-timing-knop.gif


Deze pagina is gemaakt door Gerrit Speek met hulp en advies van Meneer Eric en Lucas.

Teruggeplaatst van "http://wiki.tdiclub.nl/Pomptiming"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen