Olie

Van TDI Wiki

Ga naar: navigatie, zoek

Inhoud

[bewerk] Functies

Olie is een noodzakelijk 'kwaad' in het motorblok om een aantal redenen:

 • smeren van het contact (wrijving) tussen bewegende delen,
 • afdichting tussen zuiger en cilinderwand,
 • opnemen en afvoeren van slijtagedeeltjes en verbrandingsresten,
 • afvoeren van wrijvingswarmte en van warmte van het verbrandingsproces,
 • dempen van geluid.


[bewerk] Kwaliteit

De kwaliteit van de motorolie herken je aan een aantal internationale normen waarvan API en ACEA de bekendste zijn (zie hieronder bij Externe Links). Het VAG-concern heeft zijn eigen kwaliteitsnorm (zie hieronder).

 • API staat voor: American Petroleum Institute. API maakt onderscheid tussen benzinemotoren en dieselmotoren. Benzinemotoren worden aangeduid met de letter S, dieselmotoren worden aangeduid met de letter C. Met een tweede letter wordt het kwaliteitsniveau aangegeven. Met enkele uitzonderingen geldt: hoe verder in het alfabet, hoe hoger de kwaliteit. Op dit moment is de hoogste API kwaliteit voor benzinemoteren, API: SJ. Op dit moment is de hoogste API kwaliteit voor dieselmoteren, API: CH. Veelgebruikte API kwaliteiten zijn: CD, CE voor diesels en SG , SJ voor benzinemotoren.
 • ACEA staat voor: Association des Constructeurs Europeens d’Automobile en is een Europese norm. Ook ACEA maakt onderscheid tussen benzinemotoren, lichte dieselmotoren en zware dieselmoteren. Benzinemotoren worden aangeduid met de letter A, lichte dieselmotoren worden aangeduid met de letter B, zware dieselmotoren worden aangeduid met de letter E. Met een cijfer wordt het kwaliteitsniveau aangegeven. Met uitzondering van A1 en B1 geldt: hoe hoger het nummer, hoe hoger de kwaliteit. Op dit moment is de hoogste ACEA kwaliteit voor benzinemotoren, ACEA: A3, voor lichte dieselmotoren, ACEA: B4, voor zware dieselmotoren, ACEA: E4. Veelgebruikte ACEA kwaliteiten zijn: E3, E4 voor zware diesels B3 voor lichte diesels en A2, A3 voor benzinemotoren. API en ACEA zijn een goede kwaliteitsgarantie, maar sommige automobielfabrikanten willen dat de olie aan extra eisen voldoet. Zo moet de olie die wordt afgevuld in o.a.Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Mercedes, BMW en Ford aan speciale eisen voldoen. Het herkennen van deze kwaliteitsnormen is lastig en voortdurend onderhevig aan veranderingen.


[bewerk] Viscositeit

De dikte / stroperigheid van motorolie is een belangrijke waarde en wordt aangegeven door het begrip viscositeit. Olie met een lage viscositeit is dun en olie met een hoge viscositeit is dik. De SAE (Society of Automotive Engineers) is het internationale instituut dat de norm voor de motorolie-viscositeit heeft vastgelegd.
De viscositeit van een olie is afhankelijk van de temperatuur. Hoe kouder het is hoe dikker en moeilijker vloeibaar de olie is, deste warmer deste beter vloeibaar de olie is. De viscositeit bij lage temperatuur is te herkennen aan een getal met daarachter de letter W (de meest gebruikte zijn: SAE: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W). De viscositeit bij hoge temperatuur is te herkennen aan een getal (de meest gebruikte zijn: SAE: 30, 40, 50). Een olie die bedoeld is om bij één bepaalde temperatuur te werken noemt men single-grade, een olie die goed moet functioneren bij meerdere temperaturen noemt men multi-grade. Doordat de motorolie-viscositeit (meestal) bij lage en hoge viscositeit is vastgelegd worden er multi-grade combinaties verkregen als: SAE: 5W-30, 10W-40, 15W-40 en 20W-50. In het algemeen geldt: hoe hoger het SAE nummer, hoe hoger de viscositeit.

[bewerk] Synthetisch

Synthetische motorolie heeft een aantal kenmerken:

 • het heeft een sterkere smeerfilm, kan daarom dunner zijn en dat heeft een aantal voordelen:
  • minder weerstand in de motor,
  • geringer brandstofverbruik,
  • de olie kan bij de koude start sneller naar de te smeren onderdelen lopen, waardoor de motorslijtage sterk vermindert,
  • minder lawaai in een blok met hydraulisch bediende kleppen,
 • synthetische olie verdampt minder makkelijk bij de hoge temperaturen, daardoor zal het olieverbruik verminderen.
 • synthetische olie is thermisch stabieler, de olie is daardoor langer en beter bestand tegen zware belasting.


[bewerk] Half synthetisch

Semi-synthetische (half-synthetische / gedeeltelijk synthetische) motorolie is een olie die de voordelen van een synthetische motorolie combineert met een aantrekkelijke prijs.


[bewerk] Longlife = VOI

Auto's met een Verlengd Onderhouds Interval (VOI = Longlife) hebben speciale olie nodig.


[bewerk] Mengen

Is het schadelijk als er motorolie van een ander merk wordt bijgevuld? In principe niet, mits de andere olie hetzelfde kwaliteitsniveau (= gelijke specificaties) en (bij voorkeur dezelfde) viscositeit bezit. Hou daarna het olieverbruik goed in de gaten en het is verstandig niet al te lang te wachten tot de volgende oliewissel.
Synthetische, semi-synthetishe en minerale motorolie komen alle uit dezelfde familie van de zgn. paraffische koolwaterstoffen en zijn dus in geval van nood onderling mengbaar.
Bij duidelijk veel te weinig olie in het blok is bijvullen met een andere olie altijd beter dan geen olie bijvullen. Maar doe daarna zsm een oliewissel.


[bewerk] Kwaliteitsnorm voor de olie van het VAG Concern

Het VAG Concern heeft een eigen codering voor de kwaliteit van de olie die gebruikt wordt in benzine en diesel motoren:

VAG norm Viscositeit Betekenis Bijzonderheden
500.00 / 502.00 / 505.00 / 505.01 5w-40 vaste intervallen
503.00 / 506.00 / 506.01 0w-30 Longlife niet met DPF
504.00 / 507.00 5w-30 Longlife II ook voor DPF


[bewerk] Kies de goede olie met de goede viscositeit

Kies de goede olie voor jouw auto, het is een basis voor een lange levensduur:

 • neem in ieder geval een A-merk olie (bv. Mobil, Agip, Esso, Q8, Shell, Kroon, Kendell, Castrol etc.) en geen goedkoop onbekend spul.
 • kijk in instructieboekje van je auto,
 • maak gebruik van een motorolie-aanbevelingslijst; die kun je raadplegen in vele garages, benzinestations en op het internet,
 • kontroleer op de juiste VAG-specificatie op de oliefles staat.
 • 507.00 heeft een zeer sterk reinigende functie, hierdoor gaan veel motoren mooier lopen wanneer zij eerder op een lagere kwaliteit olie hebben gereden dit is vooral te merken bij de oude type`s vp motoren (ahu/afn/avg/aey/1z. etc) aan de koude start, hierbij zal minder tot geen geluid meer van de hydrostoters komen.


Olie voor diesels met verdelerpomp
Onderhouds-interval VAG norm
Vast 507.00 (alternatief 505.01)
VOI 507.00 (alternatief 506.01)

Bron: www.kroon-oil.nl


Olie voor diesels met pompverstuiver
Motor VAG norm
Touareg 2.5 lt. en 5.0 lt. V10
Pheaton 5.0 lt. V10
T5 2.5
505.01 of 506.01
Vast onderhouds-interval 505.01 (alternatief 507.00)
VOI interval 507.00 (alternatief 506.01)
Let op: elke pd met roetfilter 507.00

Bron: www.kroon-oil.nl


Onderstaand schema is ook illustratief. Als je even de geadviseerde Helar olie wegdenkt, is het een goed bruikbaar overzicht.


[bewerk] Mag er Longlife-olie (VOI) in een auto met vaste intervallen?

Nee. Motoren met een vaste olie-onderhouds-interval zijn niet geschikt voor longlife olie. Longlife olie voldoet aan een andere specificatie en is dunner. Bij hogere belastingen kan dat tot schade aan het blok leiden.

Een uitzondering is de olie met VW-norm 504.00 en 507.00. Deze longlife-olie kan bij bijna alle blokken worden gebruikt die geen VOI hebben. Bij één blok in de A3 is dat niet het geval, want de 96 kW TDI pompverstuiver met vaste olie-onderhouds-interval mag geen VW-norm 507.00 hebben.


[bewerk] Mag er normale olie in een blok met VOI?

Ja. Alleen moet dan wel de ECU worden ge-herprogrammeerd op vaste (15.000 km) onderhoudsintervallen. En dan gelden natuurlijk niet meer de VW-normen voor longlife olie, maar wel de VW-normen voor vaste intervallen.


[bewerk] Sludge

Sludge ontstaat door vermeniging van vocht en de olie.


[bewerk] Zelf olie verversen

Wil je, om wat voor reden dan ook, zelf graag je olie verversen en heb je geen gelegenheid de auto op een brug of smeerput te zetten?


[bewerk] Diversen

Onderstaande vond ik ergens op het internet. Het geeft aardige extra informatie.
De 0w-30 is speciaal voor verlengde verversingsintervallen. Die hele lange verversingsintervallen die VAG wil bereiken (35.000 km voor de benzine en 50.000 km voor de diesels) zijn in de praktijk vaak niet haalbaar. Het olieverbruik ligt namelijk vrij hoog bij dergelijke longlife olien, 1 liter op de 5000 km (soms duidelijk meer) komt regelmatig voor. Dat wil zeggen dat je op 50.000 km minstens 10 liter moet bijvullen. Het carterinhoud is 4 liter, dus heb je 2,5 keer een verversing gehad.
Verder zijn er regelmatig slijtage problemen doordat de bescherming van die dunne olie nog wel eens te wensen overlaat. Het probleem is namelijk dat de dieselmotoren tegenwoordig een verschrikkelijk hoog koppel hebben bij lage toerentallen en dat is nu net moeilijk om te smeren. Hoogtoerige motoren kunnen relatief simpel een sterke smeerfilm opbouwen, langzaamdraaiende motoren hebben daar veel meer moeite mee. Wat je in dergelijke gevallen niet moet doen is je toevlucht nemen tot dunne producten, je smering komt dan gewoon in gevaar. VAG heeft dit echter wel gedaan om bepaalde milieu-eisen en efficientie-eisen te kunnen halen. De motoren vanaf 2000 zijn dan ook voorzien van een extra grote oliepomp om het tekort van de olie te compenseren door ruim tweemaal zoveel olie aan te voeren als normaal. De redenatie van VAG is wel leuk: ze zeggen dat als er problemen komen, de garantie toch al is verlopen.
Een 5w-40 of 10w-40 levert een betere bescherming bij lage toerentallen, bovendien is het verdampingsverlies een stuk lager, dus minder olieverbruik. De gemiddelde monteur denkt dat je alleen maar deze 0w-30 mag gebruiken en niets anders, maar dat is niet waar. Dit geldt namelijk alleen als je pas na 30.000 km je olie wilt verversen (variabel onderhouds interval). In Zwitserland is al een officieel schrijven van VW/Audi, dat je de 0w-30 niet meer mag gebruiken bij de RS-6 en de 2,7 liter biturbo motoren, ivm zeer veel problemen.
De bescherming voor de motor is gewoon beter als je een 5w-40 gebruikt. De 0w-30 komt gewoon tekort. Niet dat je daar problemen mee krijgt als 1e eigenaar, maar ik zou geen VAG product kopen met 150.000 km op de teller die een 0w-30 heeft gebruikt.
Dunnere olie is over het algemeen synthetisch en synthetische producten hebben een iets agressievere neiging tot schoonmaken. Het heeft dus niets met de dikte te maken, maar met de opbouw van het product. Synthetische producten zijn namelijk bedoeld voor langere verversingsintervallen, dus meer en vaak iets agressiever additieven, om de boel schoon te houden. Mensen die van minerale prodcten overgingen naar syntheten hadden dan ook vaak het probleem dat de syntheten in het vervuilde blok aan de grote schoonmaak begon. Nu zijn echter de minerale producten al zo goed, dat dit verschil in schoonmaken eigenlijk wel verleden tijd is. Het schoonmaken door dunnere producten is dus eigenlijk een indirect gevolg van het feit dat dunnere producten synthetisch zijn.
Kwade gevolgen voor afdichtingen of klepstoters. Een blok wordt geconstrueerd met een bepaald type olie in het achterhoofd. Veel dikker of veel dunner kan al tot problemen leiden bij de klepstoters. Vaak geen motorschade, maar gewoon een irritant getik. Ook afdichtingen zijn aangepast aan de voorgeschreven dikte. Dunnere olie kan daarom tot lekkage leiden.

Met name is het dus bij turbo-diesel motoren van belang dat je niet een te dunne olie gebruikt. Hetzelfde geldt voor de turbo-benzine motoren. De Subaru olietest liet zien dat een minerale 10w-40 5x zo weinig slijtage had als alle volsyntheitsche 0w-40 producten.


[bewerk] Externe Links

Teruggeplaatst van "http://wiki.tdiclub.nl/Olie"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen