Longlife

Van TDI Wiki

Ga naar: navigatie, zoek

Inhoud

[bewerk] Longlife = VOI = variabel onderhouds interval

Met ingang van modeljaar 2000 (dus vanaf bouwjaar mei 1999) is het VAG-concern overgestapt* van olie-verwisselen in een vast interval (meestal 15.000 km) op olie-verwisselen naar een variabel interval. Dat variabele interval noemt men Longlife, ook wel VOI = verlengd onderhouds interval. In het Duits: Wartungsintervallverlängerung, in het Engels: service interval prolongation. Die naamgeving is bewust zo gekozen omdat bij normaal huis-tuin-en-keuken gebruik van de auto, het interval voor het verwisselen van de olie duidelijk langer zal zijn dan bij een vast interval. De auto is daartoe voorzien van tal van sensoren die de kwaliteit van de olie bewaken en waarschuwen als het tijd wordt om te verversen. In de praktijk worden verversings-intervallen waargenomen die liggen tussen 15.000 en 40.000 kilometer, uitzonderingen zijn er natuurlijk ook.

De minimale afstand van 15.000 kilometer staat in de ECU en kan worden veranderd (VAG-COM, module-17, adaptation-10, kanaal 42).

  • NB1. Niet alle Volkswagens die geleverd zijn na juni 2000 zijn geschikt voor longlife service, sommige modellen en uitvoeringen zijn pas later (of niet) geschikt gemaakt voor longlife service zoals de Lupo en Caddy.
  • NB2. Audi en Volkswagen met bouwjaar vanaf zomer 1999 hebben Longlife. Skoda weet ik niet. Sommige Seat modellen hebben Longlife vanaf 2010.


[bewerk] QG1

Hoe kan ik zien / te weten komen of mijn auto Longlife intervallen heeft?

  • dat staat in het instructieboekje van de auto.
  • de overeenkomstige code vind je op de sticker met de Wagen-gegevens-codes.


Op die sticker met wagen-gegevens-codes staat o.a. een code die bestaat uit drie posities en begint met 'QG' en eindigt met een cijfer:

  • QG0 = vaste onderhouds-intervallen
  • QG1 = longlife olie = VOI = verlengd onderhouds interval
  • QG2 = geen mogelijkheid voor longlife
  • QG3 = geen mogelijkheid voor longlife


[bewerk] Olie

Als een auto Longlife onderhouds intervallen heeft, dan is er speciale motorolie nodig.


[bewerk] Omzetten van variabel-onderhouds-interval naar vast-onderhouds-interval

Als je, om wat voor reden dan ook, genoeg hebt van het variabele onderhouds interval met de bijbehorende longlife olie, dan kun je de auto omzetten naar vast onderhouds interval.

Teruggeplaatst van "http://wiki.tdiclub.nl/Longlife"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen