Lampje van de koelvloeistof

Van TDI Wiki

(Link naar deze pagina als [[LampjeKoelvloeistof]])
Ga naar: navigatie, zoek

[bewerk] Algemeen

Het controlelampje gaat ter controle van de werking enkele seconden branden bij inschakelen van het contact. Als het lampje daarna niet dooft of tijdens de rit gaat branden of knipperen, kan de koelvloeistoftemperatuur te hoog zijn of het koelvloeistofpeil te laag. Als extra waarschuwing klinkt 3 keer een geluidssignaal: stoppen, motor afzetten en koelvloeistofpeil controleren.


[bewerk] Oorzaak

  1. Zonodig koelvloeistof (G12) bijvullen.
  2. Wanneer het koelvloeistofpeil in orde is, kan de storing door het uitvallen van de koelluchtventilator zijn veroorzaakt. Zekering van de koelluchtventilator controleren en zonodig vervangen. Als de storing alleen de koelluchtventilator betreft, kan, onder voorwaarde dat het koelvloeistofpeil in orde is, verder naar de dichtstbijzijnde dealer worden gereden. Omdat hierbij de rijwind voor de koeling wordt gebruikt, moet stationair draaien en zeer langzaam rijden worden voorkomen.
  3. Ook kan de sensor voor het peil van de koelvloeistof niet lekker zijn. Je kunt natuurlijk het hele expansievat vervangen, maar het is eenvoudiger om de twee contacten schoon te maken welke in het expansievat zitten. Het niveau wordt via geleiding gemeten. Zijn de contacten ietwat smerig en het is erg koud dan geleid de koelvloeistof wat minder en krijg je dus die melding.


Als het controlelampje niet uitgaat, hoewel koelvloeistofpeil en ventilatorzekering in orde zijn, niet verder rijden, een vakman te hulp roepen.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen