LMM-turbodruk-problemen

Van TDI Wiki

Ga naar: navigatie, zoek

Stotterend en/of onregelmatig lopen, slecht en/of onregelmatig trekken, inhouden bij gas geven, noodloop ?
Dan is de kans 90% dat er iets aan de hand is met de LMM of de N75 of de turbo.
Loop het onderstaande, op volgorde !, punt voor punt zorgvuldig door; negen van de tien keer kun je hiermee het probleem exact localiseren.
Inhoud

[bewerk] 1

Veiligheidshalve.

 • Controleer of er soms een powerbox aanwezig is. Haal die er uit (loskoppelen).
 • Plaats een nieuw luchtfilter.
 • Controleer het hele inlaat-traject (ook van en naar de intercooler) op vervuiling en verstopping.
 • Controleer het hele uitlaat-traject op vervuiling en verstopping, in het bijzonder de katalysator.
  • de katalysator kan verstopt zijn (dicht geslibd), geen wonder dat je dan problemen krijgt met de turbodruk.
  • de katalysator heeft van binnen een soort van honingraat structuur; het gebeurt wel eens dat daarvan stukken los gaat zitten die af en toe (!) de doorstroming zodanig vernauwen dat je problemen krijgt met de turbodruk.
 • Bij een verdelerpomp-auto: controleer de pomptiming en, indien nodig, zet die eerst goed en ga weer rijden.
 • Bij een pompverstuiver-auto: controleer de nokkenastiming en, indien nodig, zet die eerst goed en ga weer rijden.


[bewerk] 2

Sluit VAG-COM aan op je auto,

 • Laat' de foutcodes uitlezen en wis ze dan uit de ECU van de auto, want die foutcodes staan er misschien al een hele tijd in en zijn deels niet meer van toepassing.
 • een verdelerpomp-auto: controleer de pomptiming en, indien nodig, zet die eerst goed en ga weer rijden.


[bewerk] 3

Ga een paar dagen rijden (of een rit van minimaal een half uur onder wisselende omstandigheden met zeker een stukje vol gas) en sluit dan VAG-COM weer aan op je auto, (laat) de foutcodes weer uitlezen, onthoudt ze (printen, opslaan, opschrijven). Dit zijn de foutcodes. Heb wel eens gehad dat er acht (!) foutcodes in stonden en dat er maar eentje terugkwam nadat de oude gewist waren.


[bewerk] 4

Sluit VAG-COM aan op je auto, ga naar 01 - Engine Measuring Blocks - 08 rijdend een log van de kanalen 03 en 11 (uitleg uitleg.

 • Liefst kanaal 03 en 11 in 1 log, omdat die twee elkaar kunnen beinvloeden. Als je een geregistreerde VAG-COM van recente versie hebt, gebruik dan de 'turbo' knop voor een hogere sample rate
 • Maak een paar logs om eventualiteiten uit te sluiten.
 • Maak een grafiek van de log.


[bewerk] 5

De logs van deze twee kanalen bekijken we apart. Eerst de turbodruk, daarna de LMM waardes, want aan de turbodruk kun je zien of de auto in noodloop rijdt (of om andere reden met een aangepaste setting). N.B. in noodloop geeft de LMM ook lage waardes (zo vervangen dealers vaak onnodig de LMM).


[bewerk] 5a

Kanaal 11 zegt iets over de turbodruk.
Als de geleverde hoeveelheid turbodruk (MAP = Mass Air Pressure) (duidelijk) te veel afwijkt van de gevraagde turbodruk (te weinig of te veel) (noodloop) dan is de turbodruk zeer waarschijnlijk de oorzaak van het probleem. N.B.: EN van te weinig EN van te veel turbodruk kan de auto in noodloop gaan. Heel vervelend, maar je kunt aan deze log niet zien wie de schuldige is (slangen, N75, turbo).
Er zijn een aantal dingen te controleren (en doe het in deze volgorde i.v.m. de kosten):

 1. Controleer slangen(aansluitingen) tussen turbo en motor (slangen, slangklemmen, scheurtje, lekkage, maak schoon).
 2. Bekijk in de VAG-COM-log (of grafiek) de duty cycle van de N75. De waardes daarvan moeten tussen ca. 45% en 90% liggen, als die duidelijk hoger zijn (meer dan 95%) dan is waarschijnlijk de turbo het probleem.
 3. Test de N75 als volgt: sluit VAG-COM aan op je auto, start de motor, ga naar [01-Engine], dan naar BasicSettings, dan naar kanaal 011. De motor zal iets verhoogd stationair gaan lopen. Als het goed is zie je nu de duty-cycle om de paar seconden wisselen van 0% naar ca. 92%. Laat dit een paar minuten draaien en kijk of de klep werkt. Evt even meehelpen. Met een beetje-boel mazzel zul je zien dat bij elke slag de verschillen in druk groter worden zodat het uiteindelijk weer goed is. Controleer of er regelmatig vacuum op de slang komt bij de basis afstelling (04) op kanaal 010 (de motor moet wel draaien anders heb je geen vacuum). Volg het slangetje tot aan de electrische klep N75, en controleer het aan de klep nog eens. Controleer het vacuum (ongeveer -800mbar) aan de andere slang op de N75. Één slang heeft permanent vacuum, de andere niet. De slang zonder vacuum loopt naar het luchtfilter. Heb je wel vacuum op één van de slangen maar niet naar de turbo dan is de N75 de boosdoener.
  Bij een wastegate-turbo is bij turbodruk-problemen 9 van de 10 keer de N75 de boosdoener.
 4. Vervang evt. de N75, die kan versleten zijn, maar ook alleen problemen geven als je het gaspedaal erg ver in duwt. Het is gewoon een klep, als die niet meer 100% opent of sluit kan het zijn dat hij nog wel iets doet maar niet nauwkeurig genoeg. En dan kan de spoel best nog wel goed zijn, maar de klep kan mechanisch versleten zijn. Een nieuwe N75 kost twee cijfers voor de komma (een nieuwe turbo 'iets meer'), dus het is logisch om eerst de N75 te vervangen.
 5. Heb je een VNT turbo dan kan roetaanslag de oorzaak ervan zijn dat de variabele schoepen niet meer goed functioneren (de schoepen blijven bv. in een stand steken waardoor te veel (bv. 16618 17965) of te weinig (bv. 16619 16683) turbodruk wordt geleverd). Let op: zelfs al beweegt het stangetje van de schoepen-verstelling (en bewegen dus w.s. de schoepen), dan kunnen die schoepen nog zodanig zijn vervuild dat er te weinig lucht doorheen komt; zelfs al beweegt dat stangetje, dan nog kunnen de schoepen nog zodanig vast zitten dat de druk niet (voldoende) begrenst kan worden.
  Test dan de schoepenverstelling als volgt:  sluit VAG-COM aan op je auto, start de motor, ga naar [01-Engine], dan naar [Basic Settings-04], dan naar kanaal 011. De motor zal iets verhoogd stationair gaan lopen (inderdaad: dezelfde procedure als bij het testen van de N75). De schoepenversteller op de turbo (een potje met een vacuumslangetje eraan) zal worden aangestuurd. De stang aan het potje moet een slag maken van +/- 1.5 centimeter van de stelschroef naar beneden. Gebeurt er niets probeer dan met een schroevendraaier (of kleine bandenlichter) het stangetje te bewegen. Lukt dit niet of gaat het erg stroef dan is het probleem de turbo. Kan je de stang wél soepel bewegen, controleer de aansturing met een vacuummetertje, deze kan je kopen bij een automaterialenzaak (of gebruik je eigen vinger).
  1. zelf schoonmaken en opnieuw testen
  2. laten reviseren bij een turbo specialist
  3. vervangen (dan ben je inderdaad financieel 'verder van huis')
 6. Het kan ook een probleem met de sensor van de turbodruk (G31) zijn. Je zult dan b.v. de fouten 16619, 16620, 16621, 16622 vinden.


[bewerk] 5b

Kanaal 03 zegt iets over het functioneren van de LMM.

 • Bij volgas is de gevraagde hoeveelheid lucht (MAF = Mass Air Flow) meestal rond de 850 mg/r en de geleverde hoeveel (vanaf ca. 2000 rpm) vaak wel tussen de 1000 en 1200 mg/r (een 1Z levert standaard beduidend minder). Als de geleverde hoeveelheid lucht (duidelijk) achterblijft bij de gevraagde hoeveelheid en de turbodruk en de N75 zijn in orde, dan is met grote waarschijnlijkheid de LMM de schuldige. Vervang dan de LMM [neem een Pierburg en geen Bosch (maar niet bij een 130 en 150 pk, daar originele Bosch plaatsen)].
 • De LMM volgt altijd de turbodruk, immers de turbodruk zorgt ervoor dat er lucht aangezogen moet worden die langs de LMM gaat.
 • Een gechipte auto zuigt meer lucht aan, dat moet de LMM wel meten. Als dit niet gemeten wordt kan het zijn dat je auto in potentie sneller wordt na plaatsen van een nieuwe LMM, terwijl de waardes van de oude LMM toch boven de 850 liggen. Dit verschil zal meetbaar, maar niet voelbaar zijn. Measuring Blocks, groep 8 is hierbij een handig hulpmiddel. Kortom: lage LMM waardes moet je altijd zien in context van de turbodruk op dat moment. Groep 3 en 11 hebben in die zin wel iets met elkaar te maken.


[bewerk] Externe link


Deze pagina is gemaakt door Gerrit Speek. Advies: Lucas.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen