Koelvloeistof

Van TDI Wiki

Ga naar: navigatie, zoek

De standaard koelvloeistof van VAG is de G12, anno 2006 ge-upgrade naar de G12-plus. Het wordt door de VW dealer ook geleverd als 'Coolmix LL'.


Inhoud

[bewerk] Algemeen

In alle auto's met verbrandingsmotoren ontstaat zoveel warmte dat er gekoeld moet worden om alles heel te houden. Dat kan door luchtkoeling (bv. Volkswagen Kever), maar meestal wordt vloeistofkoeling gebruikt. 'In den beginne' was dat gewoon water, met in de winter speciale antivries toevoegingen. Later werd speciale (verschillend van merk tot merk) koelvloeistof gebruikt om 1) altijd tegen vorst beschermd te zijn, en 2) worden die koelvloeistoffen speciale beschermende werking toegedicht.
De standaard koelvloeistof van VAG was G11, is nu de G12, in 2005 ge-upgrade naar de G12-plus (Coolmix LL). Dat is de speciale rode (rose) koelvloeistof van VAG. De specificatiecode moet VAG 'TL-VW 774 F' zijn oftewel G12-plus. Dan is je auto beschermd tot circa -38 graden Celcius. Kost bij de dealer circa 5.= euro per liter. De oude versie van G12 is de G11 en die is groen van kleur.


[bewerk] Levensduur

De G12 en G12-plus zijn OAT koelvloeistoffen (Organic Acid Technologie). Deze techniek maakt gebruik van non-depleting inhibitoren, wat zoveel wil zeggen als additieven die zichzelf niet verbruiken om hun werk te doen. Af fabriek mag het dan ook zes (6) jaar (700.000 km) blijven zitten.


[bewerk] Mengen

Het verschil met de andere koelvloeistoffen zit hem niet in de basis, maar in de additieven. G12 en G12-plus zijn beiden op basis van MEG (Mono Ethyleen Glycol), daarom kun je G12 en G12-plus ook zonder meer mengen. G12-plus mag je ook mengen met G11. Als de basis van een andere koelvloeistof ook MEG is dan is mengen met G12 en G12-plus geen probleem, alleen de levensduur wordt dan verkort. De G12 of G12-plus mag je absoluut niet vermengen met een synthetische koelvloeistof, er ontstaat dan namelijk een bruinachtige drab die zeer zeker tot motorschade leidt.
Er zijn ook Mono Propyleen Glycol koelvloeistoffen, deze zijn echter hoofdzakelijk voor de voedingsmiddelen industrie.


[bewerk] Bijvullen

Bijvullen doe je als het blok koud is (behalve in nood, zie hieronder) en als de motor uitgeschakeld is.


[bewerk] In geval van nood onderweg

Feitelijk heb je alleen extra koelvloeistof nodig als je verliest of verbruikt en dan maakt het op dat moment niet meer uit wat je gebruikt, al is het slootwater, iets is altijd beter dan niets. Wel is het zaak zo snel mogelijk weer het juiste spul te gebruiken nadat het probleem is opgelost.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen