Distributieriem vervangen vij een Audi A3, motorcode AHF

Van TDI Wiki

(Link naar deze pagina als [[DistributieriemVervangenAHF]])
Ga naar: navigatie, zoek


Vandaag heb ik de distributieriem vervangen van een Audi A3 1.9TDI 110pk met AHF motor. Deze motor komt heel vaak in andere VAG produkten voor. Misschien vinden jullie het handig dat ik mijn bevindingen even hier post, want er zijn niet zo gek veel mensen die dit zelf doen. Ergens wel begrijpelijk, want het is best veel werk. Voordat ik van deze auto de distributieriem ging vervangen heb ik eerst de archieven van de TDI club doorgespit naar alle opmerkingen en tips die ik kon vinden over het vervangen van de distributieriem. In ieder geval is een hele goede leidraad hier te vinden: http://pics.tdiclub.com/pdf/a4timingbelt.pdf In feite is dit een dusdanig goed verhaal, dat hier niet veel aan toe te voegen is. Maar er kunnen wel een paar kanttekeningen bij geplaatst worden. De PDF heeft het met name over (veel) speciaal gereedschap, dat is lang niet allemaal nodig. Wel een paar, maar daar zijn goedkope alternatieven voor. Hieronder zie je dat ik alles aan de voorkant van de motor heb weggehaald:
Afbeelding:DistributieriemVervangenAHF-1.gif


Koelvloeistof reservoir moest losgehaald worden maar kan je wel laten zitten aan de onderste leiding, zodat het reservoir niet leegloopt. Stuurbekrachtigingsolie reservoir moest 1 leiding van los (er lekt altijd wel wat olie weg, zorg ervoor dat je wat op voorraad hebt zodat je het niveau kunt aanvullen) en kon daarna samen met koelvloeistofreservoir naar rechts weggelegd worden. Pas op dat er geen olie uit het reservoir blijft lekken. Brandstofleidingen losgehaald bij brandstoffilter en naar achteren gebogen. De multiriem (over dynamo, aircopomp) hoeft niet met speciaal gereedschap losgehaald worden. De riemspanner is met een steeksleutel 16 van onderen prima bereikbaar. De motorsteun bestaat uit 2 delen: een gedeelte wat aan het chassis vast zit en een gedeelte wat aan de motor vastzit. Je hebt een paar merkwaardige doppen nodig om deze beide steunen los te krijgen (ze moeten allebei los) namelijk dop 16 en dop 18. Dit zijn doppen die vaak niet in standaard doppensets zit, zorg dat je ze hebt. Volgens de PDF kan de onderste motorsteun, als alle bouten los zijn, niet uit de auto gehaald worden. Als de motor echter voldoende is opgekrikt lukt dit wel, maar makkelijk is het niet. Voordat je definitief de distributieriem verwijderd, dient de nokkenas en de injectiepomp geblokkeerd te worden. De injectiepomp kan eenvoudig met een boortje van 6mm geblokkeerd worden, maar voor de nokkenas heb je speciaal gereedschap nodig. Je kan dit gereedschap zelf maken, maar bij de automaterialenhandel is een tool van midlock beschikbaar (tool VW-130). Deze tool kost ongeveer 24 euro ex btw en daar kan je het zelf bijna niet voor maken:
Afbeelding:DistributieriemVervangenAHF-2.gif


Deze tool dient gemonteerd te worden achterop de cilinderkop, je moet dus de vacuumpomp verwijderen. Het voordeel van deze midlock tool is dat je het kleppendeksel niet hoeft te verwijderen, kijk maar:
Afbeelding:DistributieriemVervangenAHF-3.gif


Het is belangrijk dat de timing van de distributie goed staat voordat je de riem verwijderd. Zoals ik het deed: eerst monteerde ik de nokkenasblokkeertool en keek of de merktekens op het vliegwiel goed stonden (zie PDF). Vervolgens keek ik of ik de injectiepomp kon blokkeren met het 6mm boortje. Toen alles goed geblokkeerd stond heb ik nog voor alle zekerheid met verf stipjes op de tandwielen gezet zodat ik zeker wist dat alles ook na montage op tijd bleef staan. Daarna haalde ik de spanning van de riem door de spanrol los te halen en vervolgens de riem te verwijderen:
Afbeelding:DistributieriemVervangenAHF-4.gif


Voor het lossen van de spanrol heb je eigenlijk ook speciaal gereedschap nodig, omdat je de spanrol helaas niet kunt draaien met een steeksleutel o.i.d. (ergens waanzinnig...de spanner van de multiriem wel en die van de distributie niet...waar zijn die volkswagen ingenieurs mee bezig??). Wellich kan je iets zelf maken, maar ook nu weer heeft midlock een tool (VW-1). Kosten: iets van 14 euro ex btw. Hiermee kan je handig de spanrol op spanning zetten:
Afbeelding:DistributieriemVervangenAHF-5.gif


Toen de spanning van de distributieriem was had ik nogal wat moeite om de oude riem te verwijderen omdat ik het nokkenastandwiel in de eerste instantie liet zitten. Dat was niet handig. Je kan beter het nokkenastandwiel samen met de oude riem verwijderen omdat het toch los moet. Waarom moet nu dat nokkenastandwiel los? Ik begreep dat in de eerste instantie niet (je zou zeggen dat je de nieuwe riem er gewoon op kan schuiven) maar ben daar na wat uitzoekwerk toch achter gekomen. De distributie dient bij VW op een heel aparte manier op spanning te worden gezet. Essentie van het verhaal is dat alle items geblokkeerd op tijd staan (nokkenas, injectiepomp en krukaspoelie) en dat de poelies van het nokkenas en injectiepomp 'los' staan. Je brengt de riem op spanning, de poelies 'slippen' iets op de assen en daarna zet je de poelies vast. Omdat de nokkenas en injectiepomp geborgd staan, zorgt dit er voor alles keurig op tijd blijft staan als de riem op spanning wordt gezet. Ik heb al heel wat distributieriemen vervangen bij verschillende motoren, maar deze constructie kende ik nog niet. Vandaar ook dat waarschijnlijk om deze redenen er geen merktekens op de poelies staan. Voor het nokkenastandwiel heb je een kleine poelietrekker nodig, dat kan niet anders. Deze zijn eventueel bij BO-RENT te huur. Vergeet ook niet om de injectiepomp poelie los te zetten (3 boutjes) omdat de poelie enigzins moet slippen als je de distributieriem opspant. Hieronder zie je dat ik de riem aan het installeren ben:
Afbeelding:DistributieriemVervangenAHF-6.gif


Ik begon bij de krukaspoelie en ben tegen de klok in de riem aan het installeren. De 'puntjes' van de spanrol wijzen op dit moment ongeveer naar beneden. Als laatste installeer ik de nokkenaspoelie samen de riem, maar ik draai de nokkenaspoelie bout nog niet vast. Met de midlock tool op de spanrol zette ik de distributieriem op spanning. In de PDF staat hoe je de spanrol moet draaien om de juiste spanning te krijgen. Nadat de spanrol was geborgd zette ik de nokkenaspoelie en de injectiepomppoelie vast. Haal nu de blokkeertools van de nokkenas en injectiepomp weg. Heel belangrijk is dat je de motor hierna minstens 2 omwentelingen met de hand laat maken (met de klok mee) zodat je zeker weet dat de boel goed op tijd staat. Als je mij niet geloofd: ik heb heel wat motoren in de soep zien lopen omdat de betreffende sleutelaar dit verzuimde te doen (grootste grap: gaven ze nog gas ook). Controleer na de 2 omwentelingen nogmaals de timing met de blokkeertools. Als je er een goed gevoel bij hebt kan de boel weer in elkaar. Opvallend detail: ik heb van meerdere mensen vernomen dat de 7 bouten van de complete motorsteun feitelijk rekbouten zijn. Ik heb ze dus voor alle zekerheid maar vervangen, deze zijn niet duur:
Afbeelding:DistributieriemVervangenAHF-7.gif


Toen de hele rimram weer in elkaar zat heb ik, zekerheid voor alles, met ingeschakelde versnelling de auto een aantal meters naar voren geduwd om zeker te zijn dat de boel niet vaststaat. Contact aan, starten..in 1 keer netjes lopen. Zo zie ik het graag. Na een proefritje de motor op temperatuur laten komen en via VAG-COM de timing gecontroleerd (het is een VP motor, bij PD motoren hoeft dit niet). Tot mijn verrassing stond deze precies goed op de blauwe lijn (dead on)! Hoefde dus niet na te stellen. Ik zal na 4000 km opnieuw de timing controleren (de riem is dan iets opgerekt) en de timing dan net op de groene lijn zetten.


Resumé: Minimaal 4 speciale tools nodig: - nokkenasblokkeertool (24 euro) - spanrol steller (14 euro) - universele poelietrekker voor nokkenastandwiel (huren?) - geregistreerde VAG-COM + kabel en computer Gebruikte onderdelen bij VW dealer: - distributieriem (56,60 euro) - spanrol (69,60 euro) - 7 rekbouten voor motorsteun (plm 12 euro) - evt. multiriem (33,15 euro)


[bewerk] Opmerkingen

  1. ik ben er een volledige dag mee zoet geweest.
  2. prijzen zijn bruto prijzen, ex. btw.
  3. als de distributieriem los is, controleer dan goed of de voorste krukaskeering lekvrij is en controleer de speling op de waterpomp. Nu kan je er nog goed bij!
  4. de motor op de hand ronddraaien kan een hele klus zijn. Dit doe je normaliter via de grote centrale bout op de krukaspoelie. Dit is echter een krankzinnig grote torx bout en heb je dus ook weer een speciale dop voor nodig. Ik draaide de motor maar via de nokkenaspoelie bout, maar dat wordt hier en daar afgeraden. Later toegevoegd: op het forum las ik het volgende hierover: 'die centrale krukasbout is inderdaad geen standaard zeskant, maar feitelijk een 12 kant. Je hebt geen speciale torx dop nodig...met een standaard ringsleutel (12 kant) kan je de krukasbout ook draaien' Nooit aan gedacht!!
  5. meest irritant vond ik het inconsequente gebruik van boutjes door Volkswagen. Soms merkwaardige maten zeskant (16mm en 18mm voor motorsteun), soms zeskant imbus (krukaspoelie, hydrauliekreservoir), soms inwendige torx (onderbeplating motor), soms uitwendige torx (centrale krukaspoelie bout). Ik weet niet eens of de benaming in alle gevallen goed is maar dat is echt een krankzinnige, inconsequente hantering van montagemogelijkheden

P.S. ik heb geen connectie o.i.d. met Midlock


[bewerk] Externe links


Deze pagina is gemaakt door Sean750.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen