Chiptuning

Van TDI Wiki

Ga naar: navigatie, zoek

Inhoud

[bewerk] Algemeen

Bij chiptuning worden o.a. (!) de kenvelden (dus toerental afhankelijk) van toerentalbegrenzing, koppelverloop, koppelbegrenzing, laaddruk van de turbo, maximum laaddruk, brandstof-inspuithoeveelheid, brandstof-inspuittijdstip, brandstof-inspuitdruk en ontstekingstijdstip geoptimaliseerd. Daardoor stijgt het koppel en het vermogen, zonder hierbij concessies te doen aan driveability en de geldende emissie-eisen. De aangepaste kenvelden worden in de ECU opgeslagen, dit kan door het vervangen van een chip/eprom (chiptuning) of via de OBD-aansluiting (OBD-tuning / flashen).


[bewerk] Standaard

De tuning kan 'standaard' worden toegepast: kant-en-klare (natuurlijk wel specifiek per motorcode !) aanpassing van de kenvelden zonder controles (= proefritten) en correcties achteraf. De winst bij een 'conservatieve' tuning is dan voor een TDI van VAG circa 30 pk.

Let op: standaard tuning wordt vrijwel altijd uitgevoerd door bedrijven die niet zelf de software kunnen schrijven. Ze kopen dit in, zetten het in de auto en that's it, aanpassingen / correcties zijn niet mogelijk. Daarom is standaard tuning duidelijk goedkoper dan tuning op maat.


[bewerk] Op maat

Tuning 'op maat': verandering van de kenvelden geheel naar wens van de klant, gevolgd door meerdere proefritten voor optimale afstelling van die kenvelden, bij een 'conservatieve' tuning is de winst dan ca. 30-40 pk. Wil je meer pk's dan kan dat, maar dat gaat ten koste van de bedrijfszekerheid. De uitdrukking 'waar voor je geld' is hier zeker van toepassing.

Let op: tuning op maat kan alleen maar worden uitgevoerd door een bedrijf wat zelf de software schrijft en dat zijn er anno 2007 maar enkelen in Nederland. Bij tuning op maat worden altijd na de eerste tuning (vaak meerdere) proefritten gemaakt om aanpassingen door te voeren. Daarom is tuning op maat altijd duurder dan standaard tuning: de tuner heeft veel tijd en geld moeten investeren om de software te ontwikkelen.

Advies voor elke 2.0 liter TDI:

 • Laat dan meteen de functie van de EGR wegschrijven EN met een plaatje dichtzetten, dan ben je af van het schokken tussen de 2000 en 25000 rpm.
 • Laat dan meteen de ECU aanpassen op het slecht starten bij warme motor.


[bewerk] Pro's en contra's

 • Chiptuning pro's:
  • technisch gezien de mooiste oplossing (toerentalafhankelijke aanpassing van inspuithoeveelheid, inspuittijdstip en turbodruk)
  • levert meer pk's dan de powerbox
  • pk's en koppel(verloop) naar individuele wens aan te passen bij tuning 'op maat'
 • Chiptuning contra's:
  • prijzig (vanaf ca. 300 euro)


[bewerk] Vermogen pas na 200km beschikbaar?

Een heel enkele keer hoor je van iemand dat het chiptunen van een auto niet onmiddellijk resultaat heeft, maar dat de pk's pas na enige honderden km's tevoorschijn komen. Er zijn inderdaad wel een paar kleinere factoren waardoor de auto even moet wennen: a) de ecu stelt zichzelf iets bij met waarden die geleerd worden tijdens het rijden; b) het is mogelijk dat de turbo wat beter los komt als je echt gebruik gaat maken van het toegenomen vermogen. Maar als voor de tuning ook het gaspedaal af en toe diep werd ingetrapt, dan moet 95% van de vermogenstoename toch echt onmiddellijk merkbaar en meetbaar (!) zijn (tenzij de tuner de gaspedaal respons veranderd heeft). Anders heeft het ook geen zin meteen na het tunen de auto op een rollenbank te zetten en te testen of de tuning wel goed is uitgevoerd.
Wat ook een rol kan spelen is hoe de tuner zijn werk heeft gedaan. Als hij het koppel vroeg laat inkomen voelt de auto heel gretig aan. Een goede tuner zal dat koppel later laten inkomen (veel beter voor de aandrijflijn) en een mooie vloeiende tuning maken zonder koppel-pieken, waardoor de auto in eerste instantie helemaal niet zo snel aanvoelt.
Het verwachtings patroon van de eigenaar kan ook een rol spelen. Als je 90pk hebt en je denkt straks met 170pk weg te rijden, dan kom je bedrogen uit.
Als je trouwens voor de tuning als een ouwe l@l rijd en na de tuning ook, dan merk je inderdaad niet dat er iets aan de auto is veranderd...


[bewerk] Links

Tuners, het kaf en het koren


Deze pagina is gemaakt door Gerrit Speek.

Teruggeplaatst van "http://wiki.tdiclub.nl/Chiptuning"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen